Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmindustrin-i-kalifornien-startar-igen-efter-pandemistopp/

Film

Filmindustrin i Kalifornien startar igen efter pandemistopp

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom ger klartecken för nya film- och tv-inspelningar från och med 12 juni. Beslutet ses som ett första steg mot att återuppliva underhållningsbranschen” rapporterar LA Times.

Hur omstarten ska genomföras regleras av de lokala folkhälsomyndigheterna. Dessa måste ge klartecken för respektive inspelningsprojekt. Dessutom kommer arbetsvillkoren vara andra än de var innan coronapandemin bröt ut.

Både studior och fackföreningar har enats om ett antal säkerhetsregler för bland annat skådespelare och filmarbetare. Dessa regler detaljstyr sådant som hanteringen av hygienen, personalmat och rekvisita för att minimera smittriskerna.

Underhållningsbranschen i delstaten har sedan mitten av mars inte tillåtits att starta nya film-, tv- och musikproduktioner och live-evenemang. Stoppet har drabbat åtskilliga tusentals anställda och fått bolag som Netflix att spela in i bland annat Sydkorea och på Island.