Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Filmkonst projiceras på baksidan av Kulturhuset i Stockholm

Konstnärsduon Natalie Djurberg och Hans Berg blir de första som visar sin filmkonst på betongväggen på baksidan av Kulturhuset i Stockholm. Och fler ska det bli.

Konstnärerna hör till Sveriges mest kända internationellt och har fungerat som en duo nästan sedan starten för tretton år sedan. I de första samarbetena stod inte Hans Berg med som upphovsman, utan fick en beställning på musik.

Foto:

Natalie Djurberg och Hans Berg, konstnärer.

– Men Hans fick snabbt friare tyglar, det blev bättre. Nu är musiken 50 procent av verket. Musiken spelar en stor roll, de sätter en stämning och håller kvar betraktaren i bilden, förklarar Natalie Djurberg.

– Särskilt i de semiabstrakta filmerna, där blir musiken viktigare, tillägger Hans Berg.

Filmen som visas på betongväggen bakom Kulturhuset är en fjorton minuter lång sammansmältning av verk gjorda mellan 2003 och 2015. En del är kolanimationer, gjorda genom att rita, sudda och smeta i en kolteckning och ta en bild efter varje förändring. De mest explicita verken i leranimation som många kanske förknippar med Natalie Djurberg, saknas dock.

– Jag har tänkt på att det här är offentlig konst och på att den är ofrivillig. De som ser det här har inte valt det, som besökare på museer gör. Därför valde jag bort en del verk, säger Natalie Djurberg.

Det behövs fyra starka projektorer som belyser samma yta för att få en tillräckligt stark bild, och fyra högtalare till ljudet.

Initiativet går under namnet Next stop Brunkebergstorg. Det är ett samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen och har kunnat ta del av den enprocentiga delen av budgeten för ombyggnationer som vigs åt offentlig konst.

Konstnärduon Natalie Djurberg och Hans Bergs verk kommer att visas i sex veckor mellan 16 och 24 varje dag, med start den 29 januari. Sedan dröjer det till slutet av året innan nästa konstverk kan visas, och ytterligare en period planeras i början av 2018.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.