Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Filmkonsulent i blåsväder efter angrepp på Ann Heberlein

Baker Karim, långfilmskonsulent vid Svenska Filminstitutet.
Baker Karim, långfilmskonsulent vid Svenska Filminstitutet. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Någon borde medicinera henne” skrev SFI:s filmkonsulent Baker Karim om Ann Heberleins psykiska hälsa. När DN når honom är han ångerfull. 

Under onsdagen publicerade Expressen en text av Ann Heberlein angående debatten kring den senaste tidens avslöjanden om sexuella övergrepp. SFI:s långfilmskonsulent Baker Karim kritiserade krönikan, och skrev på sin Facebook-sida att hon ”talar fascisternas språk.”

I en kommentar fortsatte han sedan med att skriva om Ann Heberlein att: ”Hon är kanske mitt i ett maniskt skov Heberlein, någon borde medicinera henne”. Ann Heberlein, författare och lektor i etik, är öppen med sin diagnos bipolär sjukdom.

Senare tog Baker Karim bort inläggen från sin Facebook. Till DN säger han att han ångrar inläggen.

– Jag skrev en plump kommentar och jag ångrar att jag skrivit den. Det var inte min mening att kränka personer med psykisk sjukdom eller att låta kränkande mot Ann Heberlein som person, kvinna eller människa. Det var hennes åsikter och hennes idé som jag reagerade på, säger han.

På Svenska Filminstitutet tar man allvarligt på saken.

– Vi har samtalat om det med Baker Karim, som också gjort en offentlig ursäkt. Vi ser det därför som utagerat - men har full respekt för att folk har reagerat, säger Kristina Börjesson, avdelningschef för filmstöd på SFI.

Svenska Filminstitutet har inte ett särskilt regelverk för vad medarbetare får och inte får göra på nätet.

– Vi tycker inte att det är applicerbart på vår verksamhet. Vi vill att våra medarbetare ska kunna föra debatter och diskussioner via nätet. Men det finns såklart risker förknippade med det. Våra rutiner är att ta en diskussion med medarbetaren, som vi gjort i det här fallet, säger Kristina Börjesson.

Gör den här händelsen att det kan bli aktuellt att skapa riktlinjer kring hur man får uttrycka sig på nätet?

– Vi är 120 medarbetare på SFI. Vore det ett stort problem att många inte förstår effekten av vad de säger på nätet skulle vi diskutera det, men jag upplever inte att vi har det problemet. Men det betyder inte att det som hänt inte är ett stort problem för de som drabbats, säger Kristina Börjesson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.