Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmkritikern-nils-petter-sundgren-dod/

Film

Filmkritikern Nils Petter Sundgren död

Bild 1 av 3 Nils Petter Sundgren.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bild 2 av 3 Nils Petter Sundgren.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 3 Nils Petter Sundgren.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Filmkritikern, journalisten och programledaren Nils Petter Sundgren är död. Det bekräftar familjen för DN. Han blev 90 år.

– Han fungerade som lärare och mentor för mig. Han hade stor betydelse och inte bara för mig utan för alla inom filmkritiken, säger filmkritikern och mångårige kollegan Hans Wiklund.

Sundgren var framför allt känd som en av Sveriges mest meriterade filmkrönikörer. Han var programledare för ”Filmkrönikan” i Sveriges Television mellan 1963 och 1991. Sundgren var även filmchef på SVT under nästan två decennier.

Parallellt med ”Filmkrönikan” arbetade Nils Petter Sundgren som kulturskribent för bland annat Expressen och Månadsjournalen. Efter att ha lämnat SVT 1991 blev han två år senare anställd på TV4. Tillsammans med Hans Wiklund ledde han där kanalens filmprogram ”Bionytt”. Senare recenserade han också biopremiärer i ”Nyhetsmorgon”.

Nils Petter Sundgren slutade som filmkritiker 2006 och blev strax därpå utnämnd till hedersdoktor. Året efter tilldelades han en Hedersguldbagge för sin livsgärning för svensk film. År 2010 släppte Nils Petter Sundgren memoarboken ”Inte bara bio”. 

– Jag rekryterade honom som skribent till Expressens kultursidor i mitten av 00-talet när någon tidigare uppdragsgivare fått för sig att han var för gammal. Men Nils Petter var aldrig för gammal. Han var levande kulturhistoria, stil, klass och humor i varje detalj. Jag minns honom med glädje, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. 

I en intervju med webbtidningen Moviezine 2014 beskrev Sundgren en kritikers viktigaste uppgift som att ”berika människors uppfattning om film. Att väcka uppmärksamhet. Att gå filmens ärende. Inte att förbättra publikens smak. Och att tänka ett steg längre om filmen”.

– Han var otroligt viktig som inspirationskälla för alla som tyckte om film, inte bara blivande kritiker utan också regissörer. Han dukade upp ett smörgåsbord av filmklipp i en tid när det bara fanns en kanal – och varken video eller Youtube. Och han gjorde det på ett så lustfyllt sätt, säger DN:s filmkritiker Mårten Blomkvist. 

Helena Lindblad: Nils Petter Sundgren var en elegant, generös och betydelsefull filmfantast

Nils-Petter Sundgren, i mitten, 1971 under filmfestivalen i Cannes med filmproducenten Gene Kutowski till vänster och skådespelaren Bengt Logardt till höger. Foto: Lars Åström


Filmsverige minns en kollega och vän:

Filmproducenten och manusförfattaren Bengt Forslund tillhör samma generation som Nils Petter Sundgren:

– Som den ledande filmkritiker har var under så många år betydde han enormt mycket. Hans stora styrka var att han var så allround, allmänbildad, konstintresserad och med sina språkkunskaper fick han intervjuer med många stora namn. Han satte så stark prägel på ”Filmkrönikan” att programmet aldrig hämtade sig efter att han slutade, säger Bengt Forslund.

Bild 1 av 2 Bengt Forslund.
Foto: Hans Kronbrink
Bild 2 av 2 Fredrik Sahlin.
Foto: Christine Olsson

Fredrik Sahlin, filmkritiker på SVT:s ”Kulturnyheterna”, säger att Sundgren var en stor förebild för honom.

– Som ung följde jag honom på tv och bara att han satt där och pratade om film, som var min stora hobby, kändes helt fantastiskt. Nu är vi så många som håller på med filmkritik men under 60- och 70-talet var han relativt ensam, åtminstone kändes det så. Han var en stor föregångare för oss alla och han kommer länge att bli ihågkommen som den största i mitt skrå, säger han. 

Gunnar Rehlin. Foto: Anders Wiklund/TT

Filmkritikern Gunnar Rehlin tog över ”Filmkrönikan” efter Nils Petter Sundgren 1994 sedan programmet under en tid varit nedlagt. När DN når honom hade han precis ställt upp Nils Petter Sundgrens självbiografi ”Inte bara bio” från 2010 i bokhyllan:

– Nils Petter var trevlig, bitsk och intellektuell och ibland hackade han på mig. Han var väl inte helt förtjust i hur ”Filmkrönikan” blev efter det att han slutade. Men jag gillade honom och vi pratades ofta under festivaler och galor. Han var alltid väldigt kul och charmig – kunnig. Det var tufft att ta över efter Nils Petter och jag kommer att sakna honom.

Vad betydde han för folks filmintresse?

– Väldigt mycket. Han var en intellektuell med kommersiell smak. Ville lära ut samtidigt som underhålla. Han arbetade under en tid då det var enklare att få prata med regissörer och skådespelare. Då kunde man gå och äta middag med en känd regissör en hel kväll, i dag får man vara glad om man får fem minuter.

Eva Beling och Nils Petter Sundgren i Danmark under inspelningen av ”Ett liv med film - Nils Petter Sundgren”. Foto: Eva Beling

Producenten och regissören Eva Beling kom att arbeta med Nils Petter Sundgren vid flera tillfällen. Och det var sedan hon gjort dokumentären ”Kvinnorna och Bergman” (2007) som Nils Petter Sundgren föreslog att hon borde gå vidare och även göra ”Männen och Bergman” (2008).

– Under det arbetet upptäckte att jag ville fortsätta arbeta med honom och då föddes idén med ”Ett liv med film – Nils Petter Sundgren” som blev en dokumentärserie i två delar, säger hon.

– Vi grävde i arkiven och hittade filmrullar som Nils Petter inte tittade på på 40 år och vi skrattade så att vi kiknade. Det blev två gånger 60 minuter. Vi hade flera samarbeten på gång men detta blev ett bra avslut. 

Vilken var hans främsta styrka?

– Hans intellekt, han var som ett levande filmlexikon, han kunde alla skådespelare och alla som regisserat. Han var vår sista intellektuella filmkritiker. Det var fantastiskt att lyssna på alla anekdoter. Han kunde Bergman utan och innan. 

– När vi träffades var det alltid mycket, mycket skratt, Han hade ett hett temperament men han var alltid snäll och trevlig efteråt. Nils Petter var en stor personlighet. Han var en fantastisk improvisatör, intellektuell och inlyssnande, en sann humanist med stor empati. Han kunde sätta fart både på scen och utanför. 

Jan Göransson, som började på Filminstitutet som presschef 2001 var vän med Nils Petter Sundgren sedan 1970-talet:

– Han var en av orsakerna till att jag ville arbeta med film, han var mitt filmuniversitet. Nils Petter lyckades få filmer från världens alla hörn att samsas på två kanaler. Han var unik med sin fingertoppskänsla. Han var en genuin folkbildare som ville höja människors kunskap och ge dem upplevelser över det som var förväntat. Att läsa dem nya genrer.

– Det är en stor förlust för Filmsverige. Hans bana var så lång. Hans insats för att förmedla filmkonst var enorm. 

Ingrid Edström var vd på Svenska Filminstitutet på 80-talet, och arbetade även med Nils Petter Sundgren på SVT.

– Han var oerhört betydelsefull och har stor del i hur synen på film har utvecklats i Sverige. Det var inte bara Harry Schein utan också väldigt mycket Nils Petters förtjänst. Han följde upp allting som gjordes och var väldigt insatt i både det som producerades och det som köptes in, säger Ingrid Hedström.

Anna Serner. Foto: Anders Wiklund/TT

 

Filminstitutets nuvarande vd Anna Serner skriver i ett uttalande till DN: 

”Nils Petter Sundgren var en självklar ryggrad inom filmjournalistiken. Följaktligen blev han den förste - och hittills den ende filmkritiker - som tilldelats en hedersguldbagge. Filmsverige blev med ens mycket fattigare när denna unika och skarpa röst tystnat.”

Hans Wiklund. Foto: Lina Alriksson

Filmkritikern Hans Wiklund arbetade nära Nils Petter Sundgren under flera produktioner, första gången 1988 då han blev Sundgrens assistent på Filmkrönikan. Senare arbetade de tillsammans med Bionytt i TV4. Han beskriver Nils-Petter Sundgrens gärning som betydelsefull, inte minst för honom själv.

– Han fungerade som lärare och mentor för mig. Han hade stor betydelse och inte bara för mig utan för alla inom filmkritiken, man läste hans krönikor, berättar Hans Wiklund för DN.

Hur var han som person?

– Jag kunde fascineras över hur nyfiken han var när vi arbetade tillsammans, trots den höga ålder han hade redan då. Han betydde mycket för min egen kunskapstörst. Han var också tydlig i vad han tyckte, det är något man måste respektera.

Vad fick honom att sticka ut i mängden?

– Han slog igenom i en helt annan tid, då man kunde folkbilda. Han var kunnig inte bara inom film utan om konst, historia och litteratur. Sedan kunde han enkelt förklara komplexa saker, göra det begripligt.

– Men så var han också en cool lirare, med kläderna och hatten. En cool person, otypisk för sin tid, säger Hans Wiklund.

Cicci Renström-Suurna efterträdde Nils Petter Sundgren som biorecensent i TV4:s Nyhetsmorgon. Även hon lyfter fram den tidigare kollegans betydelse, både för tittare och för branschen.

– Han var ju den som var ”mister film”, den mest profilerade recensenten. Det fanns ingen konkurrens, det var det man tittade på om man var intresserad av film, säger hon.

Hur var han som person?

– En väldigt fin kollega. Han var alltid rolig att lyssna på med sina tusen historier från Cannes och annat, hur han spelat tennis med Jack Nicholson, lunchat med Miloš Forman. Så var han kaxig också, det var han länge. Den access han fick som ung, stilig, charmerande och kaxig, den världen finns inte längre, säger hon.

Vari låg hans styrka?

– Det var väl hans kunnande, hans förmåga att berätta. Han väckte lust och intresse hos folk. Vi var inte alls alltid eniga om vad vi tyckte, men han hade ett sätt att uttrycka sig på, han kunde fånga och sammanfatta en films själ på ett väldigt intressant sätt, säger hon.

Stockholms filmfestivals chef Git Scheynius, skådespelaren Lauren Bacall och Nils Petter Sundgren utanför Biograf Skandia år 2000, då Bacall mottog Stockholm Lifetime Achievement Award. Foto: Stockholms filmfestival

Stockholms filmfestivals chef Git Scheynius minns Nils Petter Sundgren som en stor inspirationskälla. 

– Han var mitt filmuniversum och ”Filmkrönikan” var en helig stund för mig, ett fönster mot filmvärlden. Nils Petter var en stor källa till inspiration för mig när det gäller att se och upptäcka film, han var också en nära vän till festivalen. Han satt 30 år i vår hedersstyrelse och var en flitig gäst på festivalen i alla år utom denna sista då hälsan satte stopp. Jag är så ledsen över denna förlust för Filmsverige. Mina tankar går till Nils Petters stora fina familj, säger hon. 

Sundgren avled på måndagseftermiddagen. Han hade fyra barn och var i flera decennier gift med Ulla Sundgren.