Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Arnaud des Pallières: Fragment av en kvinna

Adèle Haenel som rektorn Renée.
Adèle Haenel som rektorn Renée. Foto: Njutafilm

Fiffig men svårtolkad kvinnokvartett, skriver Helena Lindblad i sin recension av ”Fragment av en kvinna”, av Arnaud des Pallières.

3

Drama

”Fragment av en kvinna”

Regi: Arnaud des Pallières

Manus: Arnaud des Pallières, Christelle Berthevas. I rollerna: Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos, Solène Rigot, Gemma Arterton m fl. Längd: 1 tim 41 min (från 15 år). Språk: franska.

Renée är en engagerad rektor i 30-årsåldern som ivrigt längtar efter att bilda familj med sin partner Darius. Men hon är inte bara den borgerliga medelklassdam som hon ser ut att vara. Hon är också den lilla flicka som en gång var med om en fruktansvärd olycka, hon är en vilsen 13-åring på driven som söker bekräftelse och värme hos äldre män och hon är en ung kvinna i lag med kriminella. Eller rättare sagt, hon var alla dessa.

Filmen ”Orphéline” (föräldralös på franska) kallas för det mer förklarande ”Fragment av en kvinna” när den nu kommer till Sverige. Regissören, som tidigt gjort det högstämda kostymdramat ”Michael Kohlhaas” med Mads Mikkelsen och som tävlade i Cannes 2013, gör den här gången det inte lätt för tittarna.

Han kombinerar (obs! spoiler!) den sorts uppbrutna kronologi som ofta blivit synonym med vuxendramer om människor i kris med att låta fyra olika skådespelerskor gestalta samma kvinna – från barn till vuxen.

Det är ett spännande försök att gestalta både det faktum att vi alla är summan av våra åldrar, men också hur man både kan och har rätt till att få leva många olika liv. Oväntat utmanande till och med, nackdelen är att det är lite för svårt att följa för att storyn verkligen ska gripa tag.

Som tur är har han lyckats få med sig ett gäng fina aktriser som Adèle Haenel (”Den okända flickan” av bröderna Dardenne), Adèle Exarchopoulos från ”Blå är den vackraste färgen” och skarpa Gemma Arterton (Bondbrud i ”Quantum of solace”).

Men trots många laddade scener och stark atmosfär ställer sig den fiffiga konstruktionen i vägen, trots att ingen i kvartetten Kiki/Sandra/Karine/Renée saknar dramatik i sitt liv.

 

Tre andra franskspråkiga filmer på bio just nu:

”Barnmorskan”, ”Inte hela världen?”, ”I morgon börjar allt”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.