Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”At night I fly”

Elegant fängelsereportage blir en lovsång till konsten.
Filmrecension
4

Kategori: Dokumentär

Regi: Michel Wenzer

Medverkande: Spoon Jackson, Marty, Big C m fl.

Längd:  1 tim 28 min (15 år)

Titel: ”At night I fly”

En av de livstidsdömda berättar om välkomstpresenten som han fick första dagen i fängelse: en kniv och en lapp med ett namn. Även om våldet är ständigt närvarande i denna dokumentär – som visar tungt beväpnade vakter, tandborstar med fasttejpade rakblad och blodiga gängstrider fångade av övervakningskamera – är det otäckaste den nedbrytning av männi­skans själ som sker bakom murarna på New Folsom Prison.

Michel Wenzer har tidigare gjort en kortfilm om poeten Spoon Jackson, som dömdes till livstid för mord 1978. I ”At night I fly” möter vi honom och de andra internerna som försöker finna en mening med sitt liv, trots vetskapen om att de aldrig kommer att lämna fängelset. Filmens titel är hämtad från en av Spoons dikter: ”I dag dog jag. Jag dog i går och i morgon. På natten flyger jag.”

Förutom drömmar är projektet Arts in correction det enda andningshålet. Där träffas fångarna och skriver poesi, spelar musik och kommunicerar över de gäng- och rasgränser som styr livet på rastgården. En intern gör ett glödande spoken word-framträdande. En annan sjunger reggae. För några minuter fylls de av ljus och liv – ungefär som när Tim Robbins spelar ”Figaros bröllop” för sina medfångar i ”Nyckeln till frihet”.

”At night I fly” är ett elegant berättat, stundtals klaustrofobiskt, fängelsereportage och en rörande lovsång till konsten. Att Arts in correction-projektet avbröts i fjol på grund av budgetnedskärningar ger filmen en dyster epilog.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.