Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”Bad teacher”

Hopplöst och hurtigt – "Bad teacher".
Hopplöst och hurtigt – "Bad teacher". Foto: Gemma Lamana

Enkel mansdröm. Några egentliga tabun överskrids egentligen aldrig.

Filmrecension
2

Titel: ”Bad teacher”

Regi: Jake Kasdan

Medverkande: Cameron Diaz, Lucy Punch, Jason Segel, Justin Timberlake, Phyllis Smith, John Michael Higgins m fl

Längd: Längd. 1 tim 32 min (från 11 år)

Det finns ett slags filmkomik – gärna odlad av regissören Judd Apatow med entourage – som tänks uppstå när man inte bara går över ”anständighetens” gränser, utan tar ett steg till. Måttlöshet är bara förnamnet.

Cameron Diaz kurviga och manipulativa lärarinna Elizabeth är alltså fullständigt befriad från allt slags moral när hon tvingas tillbaka till läraryrket efter en bruten förlovning.

Hennes mål är i första hand att få råd med en bröstförstoring och i andra hand att med tuttarna som vapen erövra en ny försörjare med rymligt bankkonto.

För detta syfte är ingenting henne främmande.

Det uppseendeväckande och till en viss punkt också underhållande är inte i första hand att hon som en Jan Björklunds levande mardröm sover sig igenom lektionerna medan eleverna får titta på film.

I stället är det att hon inte bara dricker, knarkar, lurar föräldrarna på mutor, snor elevernas utflyktskassa och svaren på de centrala proven. Hon gör det med absolut gränslöshet som förtecken och med sex som listigt lockmedel.

En Cameron Diaz-roll, klippt och skuren – i en historia som tar i så att brallorna spricker, allt enligt principen ett steg till.

Men några egentliga tabun överskrids egentligen aldrig i ”Bad teacher”. Snarare är filmen en tämligen cynisk exposé över främst kvinnors (och flickors) predikament, även om också männen får visa upp sin enkelspåriga mottaglighet för smicker och signaler mot underlivet.

Sålunda tänks en kvalificerat komisk höjdpunkt vara när Elizabeth förgiftar ett äpple åt sin huvudrival om den urtråkige arvtagaren och lärarvikarien Scott (Justin Timberlake, utmärkt i rollen).

Den hopplöst präktiga och hurtiga lärarinnan Squirrel (Lucy Punch, med komiska tillgångar) får häftiga utslag.

Det är sannerligen inte första gången kvinnor på film straffas till förväntade garv genom att man går illa åt deras yttre.

”Bad teacher” har flera exempel på att inga kvinnliga tillgångar egentligen räknas ovanför midjan (skulle vara jättebröst, då) och att vänlighet aldrig ”lönar sig”.

Tänker man bort några replikskiften och enstaka roliga scener före vändpunkten – den kommer, var så säker – återstår till sist bara ett slags enkel mansdröm med Cameron Diaz som fysiskt åtråvärt objekt.

Så är man tillbaka där det började.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.