Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Darkland av Fenar Ahmad

Dar Salim som Zaid.
Dar Salim som Zaid. Foto: Scanbox

Hämmad hämnare i seg B-action. Mårten Blomkvist recenserar ”Darkland”

2

Action

”Darkland”

Regi: Fenar Ahmad

Manus: Fenar Ahmad, Adam August. I rollerna: Dar Salim, Stine Fischer Christensen m  fl. Längd: 1 tim 52 min (från 15 år).

 

När kriminella men klantiga lillebror Yasin mördas brutalt av mer effektiva gangstrar, och polisen inte kommer någonstans, blir det för mycket för storebror Zaid (Dar Salim).

Zaid har till skillnad från Yasin tagit klivet in i etablissemanget. Han är aktad läkare på ett stort Köpenhamnssjukhus, umgås med kultureliten, och har en gravid hustru med vilken han bor i elegant lyxlägenhet.

Men vad betyder det? Nu måste doktor Zaid ut och åka motorcykel på nätterna, med svart ansiktsmålning och skottsäker väst, och dropkicka småbusar in i skumma Brancos Coca-Cola-kyl. Slutmålet är gangsterkungen Semion.

Danska ”Darkland” är B-action och hade väl aldrig kunnat bli mer. Denna sorts hämnarhistoria har det gjorts tonvis av sedan 1974 års ”Death wish – Våldets fiende nr 1”.

Men måste det vara så långsam B-action? Gång på gång följer regissören Fenar Ahmad den bistre Zaid när han åker motorcykel i natten, vandrar i sjukhuskorridorerna eller för den delen åker glashissen hela vägen upp till översta våningen i det futuristiskt designade höghus där han och Stine (Stine Fischer Christensen) bor.

Ett tag tror man att forslandet är tänkt som uppladdning. Sedan inser man att det är inkompetens: Fenar Ahmad har svårt att få sin hjälte från punkt A till punkt B. ”Darkland” borde ha tajtats avsevärt.

Actionvänner hade nog till exempel kunnat leva utan sekvensen där Zaid efter en särskilt tung attack flyr ut till sommarstugan, låser upp dörren och går in, och utmattad sjunker ner och – äter en riskaka. ”Death wish”-genren behöver innovation men inlagda mellisstunder för hämnarna känns ändå som en återvändsgränd. Om jag får säga det utan att bli dropkickad in i läskkylen.

  • Se mer.

Tre andra filmer där milda män flippar ut: ”Straw dogs” med Dustin Hoffman (1971), Mike Judges ”Office space” (1999), ”Kick-ass” med Aaron Taylor-Johnson (2010).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.