Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”12 Strong” är usel krigspropaganda

Nya actionfilmen ”12 Strong” med Chris Hemsworth som ridande militärgeni i Afghanistan är dålig bortom räddning.

0
Action
”12 strong”
Regi: Nicolai Fuglsig
Manus: Ted Tally, Peter Craig.
I rollerna: Chris Hemsworth , Michael Shannon, Michael Peña med flera. 
Längd: 2 tim 10 min (Från 15 år).
Språk: engelska.

Tala om selektivt minne. Efter sjutton år av umbäranden och nederlag för de amerikanska styrkorna i Afghanistan, efter terrorattacken mot World Trade Center, väljer actionfilmen ”12 Strong” att fokusera en av de fåtaliga segrarna för USA, när talibanfästet Mazar-e-Sharif besegrades.

Den tvålfagre Chris Hemsworth (”The Avengers”, ”Thor”) spelar kapten Mitch Nelson som utan tidigare erfarenhet av krigföring ändå kan och vet allt på ett sätt som får självaste Kim Jong-Il att verka blygsam. 

Han är så säker på sig själv att han till och med läxar upp den dåvarande försvarsministern Donald Rumsfeld. Väl i Afghanistan är Mitch och hans elva män tvungna att samarbeta med den norra alliansens ledare, general Dostum, för att bekämpa talibanerna och al Qaida.

Från den stund de sätter fot på afghansk mark börjar den intensiva flaggviftningen. Allt de gör framställs som smått historiskt. Till exempel påstås det att ingen tidigare flugit så långt och högt med en helikopter (en uppgift jag tyvärr inte haft möjlighet att kontrollera). 

Eftersom terrängen är oländig tvingas de ta sig fram i bergen till häst vilket också beskrivs som något unikt och väldigt exotiskt. Filmens totala humorlöshet gör den helt ofrivilligt till en lysande parodi över mossiga mansideal.

De ödesmättade replikerna uttalas alla som vore mottagaren kraftigt lomhörd. Någon uttrycker en önskan om att få dö med stövlarna på. Den som blinkar vid 48 minuter missar den enda kvinnan som uttalar sig i egenskap av sitt yrkeskunnande. 

Värst är kanske ändå de oändligt långa krigsscenerna i olika nyanser av beige där den usla klippningen gör det omöjligt att orientera sig i vad som händer. 

I år är det exakt trettio år sedan Rambo var i Afghanistan och bekämpade sovjetiska trupper. Även om fienden i dag är en annan är den amerikanska krigspropagandan precis lika osofistikerad som 1988. 

Jag säger därför som polisen brukar säga till en nyfiken allmänhet som samlats kring en svår olycka: ”Cirkulera, för här finns ingenting att se!”

Se mer: Tre bättre filmer om kriget i Afghanistan: ”Armadillo” av Janus Metz Pedersen (2010), ”Bröder” (Susanne Bier (2004) och ”Lejon och lamm” av Robert Redford (2007). 

Se mer

Tre bättre filmer om kriget i Afghanistan: ”Armadillo” av Janus Metz Pedersen (2010), ”Bröder” (Susanne Bier (2004) och ”Lejon och lamm” av Robert Redford (2007). 

 

 

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.