Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Allegiant” – tredje filmen i Divergent-serien

Shailene Wodley spelar hjältinnan.
Shailene Wodley spelar hjältinnan. Foto: Murray Close

Torftig och teknisk kamp för överlevnad.

Action
2

”Allegiant”

Regi: Robert Schwentke

Manus: Noah Oppenheim. I rollerna: Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts, Miles Teller, Jeff Daniels m fl. Längd: 2 tim (från 11 år).

Tredje filmen baserad på Veronicas Roths framtidsdystopiska ”Divergent”-serie med ungdomsfokus kretsar kring begreppet lojalitet. Relationen mellan den oförtröttliga hjältinnan Tris och hennes älskade Four ställs på stenhårda prov när paret bestämmer sig för att lämna den inhägnade ruinstaden Chicago för att undersöka världen utanför muren och för att försöka hitta nyckeln till en fredligare samtid. De möter en förödd värld där ute och finner att de i själva verket är offer för ett märkligt experiment i gigantisk skala.

Det kastväsende, de så kallade falangerna, som reglerat hela parets uppväxt och världsuppfattning är borta. Tyrannen Jeanine (Kate Winslet) är störtad, men någon fred är dessvärre ändå inte i sikte. Fours rebellmamma Evelyn visar sig dessvärre vara en lika god kålsupare som sin företrädare vid makten.

I stället för gruppindelningar visar det sig att genetik – på ett minst sagt obehagligt sätt – är en styrande faktor där ute i den ”nya” världen.

Trots stora förändringar i ”Divergent”-världen alltså är det ändå lite måndag-hela-veckan-känsla över den här delen: ingen med makt är god. Chicagoborna är vildsinta jäklar. Och någon vill ännu en gång blåsa ut hjärnorna på dem med giftiga substanser...

En rad nya skådespelare introduceras, från svenske Bill Skarsgård till storstjärnor som Naomi Watts och Jeff Daniels. Men storyn har lagt det mesta av krutet på hektiska actionscener med avancerad vapenteknologi, överlastad futuristisk dekor och ambitiösa försök till fantasieggande teknologi.

Men när det nästan inte finns något utrymme för att bygga mänskliga relationer (det är stendött till och med mellan Shailene Wodleys och Theo James unga, heta kärleksparet) blir resultatet av filmen mest känslan av att man tvångsspelar ett datorspel med jättestor skärm.

Se mer.Tre andra filmer med Shailene Wodley

”Förr eller senare exploderar jag” (2014)

”The spectacular now” (2013)

”The descendants” (2011)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.