Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Bajsfilmen. Dolores och Gunellens värld”

Dolores och Gunellen.
Dolores och Gunellen. Foto: Folkets bio

Frihetslängtan ställs mot trygghetstörst.

Barnfilm
3

”Bajsfilmen. Dolores och Gunellens värld”
Regi
: Linda Hambäck
Manus: Jan Vierth och Anders Sparring.
Röster: Mia Skäringer, Klara Zimmergren m fl.
Längd: 45 min (barntillåten).

Gunellen med det vilda håret drömmer om världen bortom förortsvillans trygga staket. Hennes bästis och sambo vill hellre stanna hemma, och borstar nervöst håret när vännen blir så där äventyrlig...Dolores gör vad hon kan för att uppehålla och roa sin vän utan att de behöver röra på sig.

”Bajsfilmen...” är ett slags ”best of” Pernilla Stalfelts fantasifulla men jordade böcker om livets realiteter som inleddes för tjugo år sedan med ”Hårboken”. Dolores och Gunellen får anledning av att kontemplera allt från bajsets väg från kroppen till underjorden och håret på knoppen till den mer vildsinta skräcken för monster. Ibland känns det härligt poetiskt, ibland alltför förnumstigt och kantigt, som när Rikard Wolffs berättarröst konstaterar att ”det finns ett stort krux här i världen och det kallas våld” som en rätt bisarr förklaring till att två damer börjar slåss (!) på gatan för att de har krockat med varandra.

Roligare är det paradoxalt nog med ämnen som döden där alla underliga omskrivningar (”kasta in handduken”, ”kila vidare”, ”ta ner skylten”) avhandlas på ett avväpnande sätt.

Se mer.
Tre andra animerade småbarnsfilmer: ”Tänk om...” (2014), ”Liten Skär och alla små Brokiga” (2013), ”Vem?” (2010).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.