Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: Barnfilmen ”Fantompojken”

Hjältekamp mot gangster och cancer.

Barnfilm
4

”Fantompojken”

Regi: Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol

Manus: Alain Gagnol. Längd: 1 tim 28 min (från 7 år).

Hösten har varit ovanligt rik på fantasieggande och intelligenta animerade filmer, framför allt Pixar-duon Pete Docters och Ronnie Del Carmens ”Insidan ut” och Tomm Moores ”Havets sång”.

Och nu fransmännen Jean-Loup Feliciolis och Alain Gagnols ”Fantompojken”.

Alla tre skiljer sig åt i sina uttryck och berättar helt skilda historier. Men ibland tycker man sig se hur den animerade så kallade familjefilmen vågar tackla och frihetligt förnöja med betydligt tyngre och väsentligare ämnen än de flesta vuxenfilmer.

Som här när den fransk-belgiska duon kombinerar en cancersjuk elvaårings överlevnadsvilja och familjens oroliga omsorger med hans kamp mot en Jokerinspirerad gangster som hotar att ta över hela New York med ett illasinnat datorvirus.

I deras första långfilm, den charmerande ”En katt i Paris”, bearbetades noirfilmens konventioner i smidig jazztakt. Den här gången samlas superhjältereferenserna i enklare och tydligare penndrag, såsom de kan konkretiseras hos en elvaåring som kan göra sig osynlig, lämna sjukhussängen och flyga ut till stadens räddning.

Lägg därtill hans vänskap med och förståelse för en polis med brutet ben som satts på undantag av en korkad polischef, en oförvägen kvinnlig journalist, en liten och ovanligt bitsk mops och dramatiska händelser medan klockan tickar för både pojken i sjuksängen och världsstaden New York.

Den som inte berörs av stjärnglittret i hans spår har förmodligen ett hjärta av sten.

Se mer. Tre andra animerade franska familjefilmer:

Oscarsnominerade ”Victor och Josephine” (2012) med möss och björnar i centrum

Musikaliska ”Trion från Belleville” (2003)

”Kirikou och den elaka häxan” (1998), som utspelar sig i en liten afrikansk by som hotas av en häxas förbannelse

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.