Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-cold-case-hammarskjold-rafflande-men-angsligt-om-den-omtalade-flygkraschen/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Cold case Hammarskjöld” rafflande men ängsligt om den omtalade flygkraschen

”Cold case Hammarskjöld”. Foto: Nonstop

Den kontroversiella dokumentären ”Cold case Hammarskjöld” nystar efter nya ledtrådar i det ouppklarade mysteriet om vad som egentligen hände när FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch i Afrika. Delvis rafflande, delvis alltför självmedvetet och yvigt, skriver Wanda Bendjelloul.

Rätta artikel

1961 störtar ett flygplan i Ndola (i nuvarande Zambia) och FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld, omkommer. Målet med resan var ett möte med Moise Tshombe, president i utbrytarrepubliken Katanga. Redan då vid flygkraschen misstänktes brott men efterforskningarna ledde ingenstans och det hela slutade med att utredningen fryste inne och blev ett så kallat cold case. 

Den danske journalisten Mads Brügger fiskar upp svensken och amatörforskaren Göran Björkdahl, som ägnat många år åt frågan, och ger sig ut för att hitta svaret om vad som egentligen hände. 

Det är en hårt driven dokumentär där Brügger castat sig själv i huvudrollen, iklädd ”filmskurkens” vita kläder, och redogör för alla vändningar för en sekreterare som skriver ner manuset på en skrivmaskin. 

Händelseutvecklingen är bitvis rafflande men skyms av den självmedvetne berättaren och hans iscensättningar som signalerar en viss ängslighet inför huruvida materialet håller. 

I ärlighetens namn är Brügger högst medveten om detta och halvvägs in i filmen deklarerar han sig mer intresserad av att söka efter belgiska legosoldater än av gubben Hammarskjöld. 

Det måste ha känts överväldigande för filmarna att försöka koka ner sex års research till två timmar. Tyvärr är det fortfarande på tok för långt.

Efter en del motgångar i efterforskningarna kring det störtade planet kommer det till slut ett genombrott som leder filmen i en något annorlunda riktning. Det spektakulära avslöjandet rör organisationen SAIMR som bland annat påstås ha spridit hiv till svarta afrikaner under förespegling att det var vaccin. 

New York Times har anklagat filmarna för att sprida konspirationsteorier och förlita sig på ett opålitligt huvudvittne. I filmen finns även uppgifter om att flera utländska underrättelsetjänster skulle ha varit inblandade i flygkraschen. 

DN: Haveriutredare ifrågasätter film om Hammarskjöld 

Det är omöjligt att veta vad som är sant men för bara någon vecka sedan påminde den tecknade ”En dag till att leva” (om kriget i Angola) oss om att det krävs en fantasi lika oändlig som rymden för att rymma alla ofattbara intriger som pågick under det kalla kriget. 

Det måste ha känts överväldigande för filmarna att försöka koka ner sex års research till två timmar. Tyvärr är det fortfarande på tok för långt och filmen hade behövt betydligt stramare tyglar och större självförtroende när det kommer till den inneboende spänning som finns i själva grundmaterialet. 

Se mer. Tre andra dokumentärer och spelfilmer om ikoniska svenskar: God afton, herr Wallenberg (1990), Palme (2012) och Unga Astrid (2018).

Läs fler filmrecensioner i DN.