Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-could-this-be-you-gar-in-i-huvudet-pa-en-extremist/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Could this be you?” går in i huvudet på en extremist

”Could this be you?” Foto: Folkets bio

Helena Lindblad har sett dokumentären ”Could this be you?” om människor som väljer att begå kriminella handlingar på grund av personliga övertygelser.

Hur ser det i ut huvudet på människor som väljer att utmana statens våldsmonopol och begå kriminella handlingar – eller rena terrordåd – på grund av personliga övertygelser?  En allt hetare 10.000-kronorsfråga i radikaliseringens tidevarv.

I ”Could this be you?” iscensätter den polsk-svenska regissören Agnieszka Lukasiak ett drömscenario för alla som vill försöka förstå, analysera och i bästa fall hejda extremistiska individer. 

Hon parar ihop två män, ”Bob” och ”Alan” som båda är dömda till långa fängelsestraff för terrorbrott, med två ärrade psykiatriker. Den förstnämnde beskrivs som ”ledare” och den andre som ”följare”. Det är allt som avslöjas till en början.

Hur har deras tidiga livserfarenheter fått dem att välja liv utanför lagen? Med hjälp av skådespelare får männen hjälp att återskapa nyckelscener ur barndomen med stort fokus på att lyfta fram sina ”inre barn”. De gestaltade upplevelserna dubbelkopieras på ett rätt intrikat sätt. Först får vi se dem utifrån, som de berättas, med ett realistiskt bildspråk. Sedan får vi se de som subjektiva bilder; suddiga, svartvita och känsloburna.

Här finns smärtsamma minnen av krisande föräldrar, mobbing och djur som far illa. Det är intensiva scener men samtidigt så allmängiltiga att de inte riktigt leder någon vart. Det som bränner till är ”Alans” minnen och en stark erfarenhet av att försöka omvandla maktlöshet till kamp. Den uppenbarlien mycket mer manipulativa ”Bob” tycks vara en mycket svårare att knäcka, hans försvar för ”terapin” är betydligt effektivare.

Den grundfråga som ligger implicit i filmens titel är intressant. ”Could this be you?” säger sig vilja undersöka gränserna mellan aktivism och extremism, men känns i sig själv rätt manipulativ. Hur ser egentligen värdet ut av en terapeutisk session där patienten är anonym för behandlaren? Här finns ett trovärdighetsproblem som påverkar filmen.

Scenerna där männen klädda i balaklavor möter terapeuterna i en symbolladdad ruffig industrilokal har en stark laddning. När arten av deras extremistiska gärningar, som kanske inte är det man har trott, avslöjas uppstår en rad nya frågor som egentligen kanske handlar om skillnader mellan ideologisk och religiös extremism. Men då är filmen slut, och man lämnas med en gnagande känsla av relativisering.

Se mer. Tre andra filmer av Agnieszka Lukasiak:  ”Algeria” (2002), ”Bortglömda” (2005), ”Between 2 fires” (2011).