Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: Dramakomedin ”Salongen”

Foto: Folkets bio

Livskraft. Roligt, färgstarkt och aktuellt om kvinnlig skönhetsoas i Gaza.

Dramakomedi
4

”Salongen”

Regi, manus: Tarzan och Arab Nasser

I rollerna: Hiam Abbass, Maisa Abd Elhadi, Manal Awad, Dina Shebar, Mirna Sakhla, Victoria Balitska m fl. Längd: 1 tim 23 min (från 15 år).

Livet måste gå vidare för de överlevande i världens alla krishärdar och krigsområden.

Nyligen rapporterade en av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter om hur många kvinnor i flyktingströmmarna försöker få med sig sitt dagliga smink och sina vanligaste skönhetsmedel som ett värn mot förödande svåra omständigheter.

De palestinska tvillingbröderna Tarzan och Arab Nasser förlägger sinnrikt nog sin första långfilm till en skönhetssalong i Gaza, en kvinnornas tillflyktsort undan det permanenta tillstånd av våld som råder där utanför. De är själva uppvuxna i Gaza, och känner väl till vardagens absurda villkor i ett samhälle fångat mellan en militär ockupation och interna konflikter.

Ett dussin kvinnor med olika bakgrund och skilda förhållanden till män blir instängda på salongen. Plötsliga skottsalvor i en konfrontation mellan vad som synes vara maffian och Hamas och som tar avstamp i den beramade verkliga händelsen med ett lejon som stals från Gazas zoo.

Mellan de ständiga elavbrotten hörs det avlägsna ljudet av en drönare. Ute på gatan vakar gangstern med det stulna lejonet över sin tveksamma flickvän i salongen.

Där inne, bakom neddragna jalusier pratar, käftar, skvallrar och diskuterar kvinnorna, var och en med sin distinkta personlighet. Någon ska gifta sig. Ytterligare någon vill bli president. En är höggravid. En annan vill desperat maskera sitt åldrande, för övrigt gestaltad av den spräckliga gruppens enda professionella skådespelare, den majestätiska Hiam Abbass.

De förenas av sin påtagliga rädsla och av den ständiga bristen på el, vatten och luftkonditionering.

Men de är också mycket roliga och träffsäkra i sina skilda meningsyttringar om både kärlek och politik. Den som tror att alla palestinska kvinnor är lika blir omgående tagna ur villfarelsen.

Framför allt är ”Salongen” en ytterst levande berättelse om livet och tillståndet i Gaza, utan att för den skull behöva visa upp ett enda krigsoffer eller ett enda raserat hus. Det är mycket livgivande.

Se mer. Tre andra Sverigevisade filmer av palestinska regissörer:

”I krypskyttens skugga” av Najwa Najjar (Palestinas Oscarsbidrag 2014)

”Muren” av Hany Abu-Assad (2014)

”Paradise now” också Hany Abu-Assad (2005)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.