Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: Drömmare på kollisionskurs med en brutal verklighet

Helena Lindblad om ”Katie says goodbye” – ett ärligt försök till genuin godhet.

3

Drama

”Katie says goodbye”

Regi, manus: Wayne Roberts

I rollerna: Olivia Cooke, Christopher Abbott, Jim Belushi, Mary Steenburgen m fl. Längd: 1 tim 28 min (från 15 år). Språk: engelska.

Genuin godhet är bland det svåraste att gestalta, ingen litar riktigt på den. Man är van att det slår över i känslor av skenhelighet, i plågsamma offer, i generande naivitet. 

Indiedramat ”Katie says goodbye”, som vann Stockholm impact award 2016, gör ett tappert och hjärtskärande ärligt försök. Filmens tonåriga titelperson Katie pendlar mellan den sunkiga husvagnen som hon delar med sin osedvanligt oansvariga mamma och jobbet på en diner vid en rastplats för lastbilar.

Katie drömmer om att tjäna ihop tillräckligt mycket för att flytta till San Francisco. Priset är högt för henne, men hon glömmer aldrig att hon måste fixa det för mamman också. När hon plötsligt förälskar sig i den fåordige Bruno, en före detta fånge som fått jobb som bil­mekaniker i stan, tror hon sig äntligen ha fått en följeslagare på livets väg. 

Men den inskränkta hålan i Arizona visar sig förstås inte vara något för en varmhjärtad och ömsint själ som Katie – och inget för en storögd drömmare heller. 

Olivia Cooke, som spelade desillusionerad sjukling i den romantiska indiesnyftaren ”Me and Earl and the dying girl” och underhållande särling i tv-serien ”Bates motel”, är helt fantastisk som den känsliga Katie. 

Cooke är i bild hundra procent av tiden, hon har ett vidöppet ansikte som det är svårt att slita blicken ifrån och bär hela den här dammhöljda melodramen på sina smala axlar. Hennes rolltolkning ligger någonstans mellan Bess i ”Breaking the waves” och Amélie i ”Amélie från Montmartre”, men utan något förskönande, sagoaktigt filter.

Regissören Wayne Roberts tappar stilen ibland och blir övertydlig och grym, som om han inte litar på att åskådaren ska förstå Katies utsatthet. Men när ”Katie says goodbye” är som bäst är den ett uppväxt­drama med en lyskraft utöver det vanliga.

Se mer. Tre andra filmer om unga kvinnor på väg ut i livet: ”Water ­lilies” (2011), ”An education” (2009), ”The virgin suicides” (1999). 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.