Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-drottningens-corgi-skamtar-grovt-med-donald-trump/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Drottningens corgi” skämtar grovt med Donald Trump

Ur ”Drottningens corgi”. Foto: Lucky dogs

”Drottningens corgi” slår mynt av den verkliga drottning Elizabeths omvittnade kärlek till rasen corgi i en dramakomedi med mycket hundar men alldeles för lite handling. Det fnissiga nidporträttet av Donald Trump är lika grovhugget som presidentens egna tweets.

Projekt ”Drottningens corgi” måste ha börjat med tanken att barn tycker att hundar är söta. Det skulle ha slutat när det inte kom mer tankar.

Men så är inte världen inrättad.

Vad som kom i stället var denna hundstuvning där man satsat på att eftersom barn tycker om att se hundar, kan man låta dem – barnen – få se skojiga hundar, och handling-shmandling, vad spelar det för roll?

Titelns corgi är den corgifrälsta drottning Elizabeth II:s nya valp, Rex. Söt som socker blir Rex den engelska regentens älskling.

Delar av den redan inbodda corgiflocken är mindre trakterade av nykomlingen. En illasinnad konkurrent om platsen som rikets första hund lurar Rex från slottet och så är han på samma väg som många tidigare filmhundar, en slingrande runda i den hårda verkligheten innan salig återförening med matte.

Trump är ett monster av vulgaritet, tar nacksving på drottningen för en selfie och blinkar åt unga kvinnor.

Det blir för barnen hundar på längden och tvären. De slirar runt hörn och får stroppiga betjänter i slottet att rotera som elvispar. De vurpar själva och far som fotbollar genom luften, och landar på stroppiga betjänter i slottet. Vi får balla gathundar, i vilkas samling ingår en ljuv tik och en tyrannisk best som måste besegras.

För föräldrarna finns ett fnissigt nidporträtt av Donald Trump. Han kommer på statsbesök med Melania och är ett monster av vulgaritet, tar nacksving på drottningen för en selfie och blinkar åt unga kvinnor. Till och med Melanias corgi-tik är smaklös, sminkad, uppklädd och, upptäcker en förskräckt Rex, i husses efterföljd en corgi-grabber.

Kan det finnas någon som avskyr Trump till den grad att hen kan se denna framställning utan att tycka att den i sig är på samma nivå som några av hans grövsta tweets?

Barn, å andra sidan, lär väl bara förundras över filmens porträtt av verkliga statsöverhuvuden. Liksom av frekventa anspelningar på ”Fight club” och ”Rocky”. Men det får ungarna ta, i en film som kastar sig från skämt till skämt som enda sätt att komma vidare, i brist på sammanhängande handling.

Se mer. Tre andra animerade filmer med hundar: ”Lady och Lufsen” (1955), ”Pongo och de 101 dalmatinerna” (1961), ”Wallace & Gromit – nära ögat” (1995).

Läs fler filmrecensioner i DN