Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-femtiotalsyn-pa-ung-karlek-i-after/

Filmrecensioner

Filmrecension: Femtiotalsyn på ung kärlek i ”After”

Josephine Langford och Hero Fiennes-Tiffin i ”After”. Foto: Quantrell D. Colbert

Det unga udda kärleksparet i tonårsromantiska ”After” förtjänar ett bättre öde än att fastna i en lika reaktionär världsbild som gamla ”Grease”, skriver Jane Magnusson.

Rätta artikel

 

Jag såg ”Grease” från 1978 när jag var 10 år. Tonårsromantiska ”After” för tankarna till den gamla filmen där den oskuldsfulla tvärmesen Sandra (Olivia Newton-John) blir ihop med farliga Danny Zuko (John Travolta) och gör om sig själv för att passa in i hans värld. 

För mig var ”Grease” en avgörande filmupplevelse. Det var den första film jag såg som inte var en barnfilm från Disney eller Astrid Lindgren. Det var naturligtvis så jag trodde att det skulle gå till: ”Har jag turen med mig kommer jag kanske hitta en snubbe/gubbe med ett gäng och läderbyxor och så anpassar jag mig efter honom/dem.”

Ofattbart, men ”Grease” och dess reaktionära världsbild (som kom mitt i 1970-talets sexuella frigörelse) fick mig och en hel generation att mögla i huvudet när det gäller parrelationer.

Det unga kärleksparet i ”After” förtjänar ett bättre öde, tycker Jane Magnusson. Foto: Quantrell D. Colbert

Nu är det ändå 40 år sedan den kom. På väg till visningen av ”After” är jag på gott humör. Jag tänker mig att en kärleksfilm bland tonåringar är intressant. De unga är så smarta nu. Hur har läget förändrats? Hur ser drömkärleken ut i Hollywood idag? 

Som för 40 år sedan. Tyvärr.

I ”After” möter vi anakronistiskt oskuldsfulla Tessa (Josephine Langford) som är på väg till college. Hon klär sig i vitt och pastell och inget plagg är tajt. Jag har bara sett liknande tjejer i dokusåpor om mormoner, men nej, Tessa är inte mormon. Hon är bara idealtjejen från 1950-talet utsläppt i en historia som utspelar sig 2019.

Redan första kvällen på universitetet träffar hon tatuerade, svartklädde och farliga killen Hardin (Hero Fiennes-Tiffin). Jösses! Är svarta kläder fortfarande synonymt med dåligt? 

Filmen ”After” är baserad på boken med samma namn som blåste in på bästsäljarlistorna ungefär som ”Twilight”-serien gjorde. Och den manliga huvudrollen Hardin är baserad på One Direction stjärnan Harry Styles.

De unga skådespelarna gör fantastiska insatser efter förutsättningarna. Man känner kärleken. Men det varar bara en kort stund, och så önskar man bara att de två fick vara med i en betydligt bättre film.

Se mer. Andra sevärda filmer om ungdomar och kärlek: ”The tribe” (2014), kommande ”Transnistria” (2019, premiär nästa vecka).

Läs fler filmrecensioner i DN