Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-finskt-gravidkaos-i-stupid-young-heart/

Filmrecensioner

Filmrecension: Finskt gravidkaos i ”Stupid young heart”

Bild 1 av 3 Rosa Honkonen och Jere Ristseppä i ”Stupid young heart”.
Foto: Uwa Iduozee
Bild 2 av 3 ”Stupid young heart”.
Foto: Uwa Iduozee
Bild 3 av 3 ”Stupid young heart”.
Foto: Uwa Iduozee

Två vilsna förortskids, knappt mer än ungar själva, väntar barn i finska ”Stupid young heart”. Välspelat men obalanserat om alltför unga föräldrar, utanförskap och hotande högernationalism i Helsingfors.

Rätta artikel

Selma Vilhunen börjar bli en egen socialrealistisk genre i Finland, med fokus på unga tjejer som kämpar för att ta plats i världen. Dokumentären ”Hobbyhorse revolution”, som kom för två år sedan, var en mindre sensation. En hjärtevärmande resa in i den särpräglade subkultur som kretsar kring käpphästridning (!) bland unga vuxna. 

Vilhunens spelfilmsdebut ”Little wing”, som vann Nordiska rådets stora filmpris 2017, var också helt ljuvlig om än mer melankolisk. Ett avskalat, ömsint coming of age-drama om en tonårsflicka som söker upp en frånvarande far och hamnar mitt i ett laddat psykodrama.

Med sin nya film ”Stupid young heart” tar Vilhunen ut svängarna ordentligt. Högstadieeleverna Kiira och Lenni känner knappt varandra när det visar sig att de väntar barn tillsammans efter en fyllefest sex veckor tidigare. Dessutom är de extremt olika. Hon tillhör coola gänget, har massa följare på Instagram och en klart exhibitionistisk sida. Han är en liten tanig grabb som knappt ser ut att ha växt ifrån leksakerna i pojkrummet. 

”Stupid young heart”. Foto: Uwa Iduozee

Den gemensamma nämnaren för duon, bosatt i en invandrartät Helsingforsförort, är att ingen av dem har något eget familjeliv att hänga i granen. De har inga mammor som riktigt orkar bry sig – och definitivt inga pappor i sikte.

Bebisen i magen blir ett slags flyktprojekt, ett centrum för drömmar om ett liv där de två hoppas få känna sig sedda och behövda. Ett skört bygge som vacklar redan tidigt när Lenni börjar irra efter manliga förebilder hos en grupp högernationalistiska grannar.

Inga jämförelser i övrigt, men Selma Vilhunen har samma imponerande förmåga att hitta perfekta aktörer som hennes närbesläktade brittiska kollega Andrea Arnold (”Fish tank”, ”American honey”). Rosa Honkonen och Jere Ristseppä lyckas balansera sina rejält obekväma roller; två barn som hamnat i vuxenlivet alldeles för tidigt. 

Rasistspåret träffar däremot inte riktigt rätt. Det är lite för grovt tillyxat och ger det i övrigt så fint och stramt utmejslade dramat en övertydlig slagsida.

Se mer. Tre andra filmer om tonårsgraviditeter: ”Pojkarna i mitt liv” (2001), ”Juno” (2004), ”Precious” (2007).

Läs fler filmrecensioner i DN.