Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-forfarliga-snomannen-charmig-och-underhallande/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Förfärliga snömannen” charmig och underhållande

Den skräckinjagande besten visar sig vara en kramgo helyllefigur. Foto: DreamWorks Animation LLC

Den skräckinjagande besten från Himalaya visar sig vara en kramgo helyllefigur i charmiga ”Förfärliga snömannen”.

Dreamworks kinesiska äventyrsfilm ”Förfärliga snömannen” är en berättelse om den oväntade vänskapen mellan människa och odjur. Med tanke på att animationsstudion har haft stora framgångar i Kina med ”Draktränaren”-filmserien, är det ingen slump att filmen utspelar sig i den östliga stormakten. En annan förklaring är förstås den geografiska närheten till Himalaya, där den mytomspunna titelfiguren har sitt ursprung.

Här finns ett uppenbart filmhistoriskt släktskap med en viss megagorilla från 1930-talet. Precis som ”King Kong” vänder ”Förfärliga snömannen” på rollfördelningen – den skräckinjagande besten visar sig vara en kramgo helyllefigur, medan homo sapiens framträder i all sin grymhet. Skillnaden är att Dreamworksfilmen börjar ungefär där ”King Kong” slutar, närmare bestämt innan bjässen hinner störta mot marken.

Jätten i ”Förfärliga snömannen” har också ryckts ur sin naturliga miljö för att exploateras som utställningsobjekt. Efter flykten ur fångenskapen skräms den precis som King Kong av trafikens larm och söker sig till hustaken. Den klarar dock livhanken med hjälp av tonårstjejen Yi. De lämnar staden i sällskap av grannpojkarna Jin och Peng, med skurkarna hack i häl.

Ur ”Förfärliga snömannen”. Foto: DreamWorks Animation LLC

Regissören och manusförfattaren Jill Culton har varit involverad i flera animerade succéer det senaste kvartsseklet, även om hon tidigare bara har regisserat ”Boog & Elliot – Vilda vänner” från 2006. Erfarenheten lyser igenom i den här charmiga blandningen av humor och hisnande bilder. 

”Förfärliga snömannen” visar upp Kina i all dess vykortsvänliga prakt. Filmen är en samproduktion med kinesiska Pearl studio och lär nagelfaras efter propagandainslag, men som mycket annan film är den i så fall minst lika intressant för vad den utelämnar.

Läs mer: Vietnam förbjuder filmen på grund av kontroversiell karta

Det är till exempel avslöjande svårt att berätta om klimatförändringar, som är ett större existentiellt hot mot snömannens hemmiljö än troféjägare. Det hindrar hur som helst inte ”Förfärliga snömannen” från att vara en underhållande sightseeingtur om hemlängtan.

Se mer. Tre andra animerade filmer om Kina: ”Mulan” (1998), ”Kung Fu Panda” (2008) och ”Monkey King: hero is back” (2015). 

Läs fler filmrecensioner i DN