Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-galet-dodsforakt-i-oscarsnominerade-free-solo/

Filmrecensioner

Filmrecension: Galet dödsförakt i Oscarsnominerade ”Free solo”

Alex Honnold friklättrar uppför klippan El Capitan i Yosemite nationalpark. Foto: Jimmy Chin

Den oscarsnominerade klättringsdokumentären ˝Free solo” är en utmaning för alla höjdrädda, men också en svindlande spektakulär upplevelse. 

Helena Lindblad
Rätta artikel

Alex Honnold är en av världens mest kända klättrare. Sommaren 2017 gjorde den Kalifornienfödde trettioåringen det till synes otänkbara, han friklättrade uppför den mytomspunna klippan El Capitan i nationalparken Yosemite. 900 meter rakt upp luften. Ensam. Inte en tillstymmelse till livlina. Timme efter timme en hårsmån från klivet rakt in i den stora evigheten.

Den Oscarsnominerade, amerikanska dokumentären ”Free solo”, som porträtterar den dödsföraktande Honnold, har redan fått stor uppmärksamhet utanför klättringskretsar. Med all rätt. Den är oavlåtligen fascinerande och svindlande, såväl fysiskt som psykiskt. 

Free solo-klättrarna har dokumenterat en hög dödlighet. Filmen beskriver det specifika sättet att klättra som att ”springa ett OS-lopp där bara guldmedaljören överlever”. 

Alla inblandande förhåller sig förstås hela tiden till döden. Alex Honnold gör det kanske mest ytligt, han beskriver sig själv gärna i samurajtermer. Hans flickvän Sanni, liksom filmteamet som öppet preppar för risken att han faktiskt ska dödstörta live, har en mer komplex inställning till frågan om den sköra gränsen mellan liv och död.

Porträttet av Alex Honnold får ändå rätt skarpa konturer, utan att psykologisera i onödan. Här finns snabba glimtar från Honnolds rätt speciella ursprungsfamilj med mycket närhetsproblematik. 

Men här finns också en bild av en person som på många sätt är den totala motsatsen till den fördomsfulla bilden av kicksökande, bekräftelsesjuk adrenalinjunkie. 

Honnolds framgångar och överlevnad tecknas på många sätt som ett resultat av att han är en metodisk riskanalytiker med en till synes exceptionell förmåga att memorera och fokusera. 

Det täcker kanske inte riktigt in alla de existentiella frågeställningar man kan ha kring  rädsla och denna extrema typ av riskbenägenhet, men det blir ändå väldigt intressant.

Det är svårt att tänka sig en mer spektakulär – men aldrig omoralisk –  dokumentär än ”Free solo”. Den lär fungera oavsett om man drömmer om att bestiga K2 (kanske till och med redan har gjort det) eller om man som undertecknad med hjärtat i halsgropen bara klättrat uppför en ynka klättervägg klädd i sele.

Se mer. Tre spelfilmer med klättringstema: ”Cliffhanger - svindlande avgrund” (1993), ”Mission Impossible 2” (2000), ”Everest” (2015).