Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Game night” gör sällskapspel till mordisk lek, men skrattet fastnar i halsen

Other: Hopper Stone/Fox

”Game night” blandar komedi och action när en några sällskapspelsfantaster drabbar samman på blodigt allvar. Förutsägbara skämt blandas med våldsfantasier som får skrattet att fastna i halsen.

1
Actionkomedi
”Game night”
Regi: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
Manus: Mark Perez. I rollerna: Jason Bateman, Rachel McAdams, Kyle Chandler. Längd: 1 tim 40 min (fr 11 år).

De första tio minuterna är rätt lovande. Max (Jason Bateman från ”Ozark”) och Annie (Rachel McAdams) träffas på grund av en gemensam kärlek till sällskapsspel av alla slag: Pub-quiz, Trival Pursuit, levande charader, Risk, datorspel, allt man kan tänka sig. Det är snabbt och roligt. Vi kan glädjas en stund över att två så obehagligt tävlingsinriktade människor lyckas hitta varandra. Kärleken verkar ett tag riktigt äkta i denna annars så extremt långsökta film.

Men efter en kvart blir det dags för paret att skaffa barn och det visar sig att Max har spermieproblem. Läkaren tror det har med stress att göra. Max lyckade storebror Brooks (Kyle Chandler) – som alltid vunnit över Max på allt - skall nämligen komma på besök. Så dyker Brooks upp i en röd sportbil precis lagom till att paret har sin veckovisa ”game night” då de bjuder in samma trogna vänner för att spela ”Rita, gissa, spring”. 

Brooks är precis så överlägsen som han brukar vara och erbjuder sig sedan att ordna en spelkväll som ska döda alla andra spelkvällar, en påkostad mordmysterielösarkväll. Han erbjuder sitt vrålåk som vinst. Max och Annie bestämmer sig för att till sist ge igen.

”Game night” är så full av förutsägbara skämt att man undrar hur någon ens orkat uppfinna dem, och en imponerande rad begåvade stjärnskådespelare sjabblas bort.  Filmen hade kanske fungerat som en regelrätt thriller. Om man skalar man bort alla tramsiga lager av parproblematik, svartsjuka och familjebildning kan man finna en gnutta spänning.

Enstaka ljuspunkter dyker upp. Granne med Max och Annie bor en ensam och mobbad polis, fint spelad av Jesse Plemons  (”Fargo”, ”American made”, ”Spionernas bro”).  Som särskilt trög blondin ser vi också en rätt så rolig Billy Magnussen. Men de komiska karaktärerna har ingen större chans när skottsalvorna dånar och våldsscener, som skrattet att fastna i halsen, tar över.

Se mer: Tre andra filmer med Rachel McAdams: "Spotlight” (2015), ”Midnatt i Paris” (2011), ”Morning glory” (2010).

Actionkomedi

”Game night”

Regi: John Francis Daley, Jonathan Goldstein

Manus: Mark Perez. I rollerna: Jason Bateman, Rachel McAdams, Kyle Chandler. Längd: 1 tim 40 min (fr 11 år).

Betyg: 1

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.