Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: Gåtfullt djurplågeri i polska ”Villebråd”

Wanda Bendjelloul har sett ”Villebråd” som har jämförts med ”Twin Peaks”.

4

Thriller

”Villebråd”

Regi: Agnieszka Holland, Kasia Adamik

Manus: Olga Tokarczuk, Agnieszka Holland. I rollerna: Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski m fl. Längd: 2 tim 2 min (från 15 år) Språk: polska.

Zodiaken är full av villebråd. Somliga är av det mer mytologiska slaget, andra hämtade ur vår europeiska fauna såsom stenbock och vädur.

Kanske är det just därför som amatörviltvårdaren Janina Duszejko är så svag för horoskop. I varje möte med en ny människa fastställer hon vederbörandes stjärntecken för att försöka förstå hens karaktär.

Vad betyder det att Jupiter just nu befinner sig i femte huset eller att Merkurius gått i retrograd? De flesta i det lilla samhället där Janina bor avfärdar henne som en tokig kärring vilket inte tycks bekomma henne särskilt.

Hon är nöjd med sin tillvaro där hon lever ensam i ett hus i skogen med sina två älskade hundar. Men den astrologiska djurkretsen innehåller också en skytt och på sina dagliga vandringar i naturen möter hon allt oftare lemlästade djur.

De döda djuren lämnar henne ingen ro och när hennes två hundar dessutom försvinner bestämmer hon sig för att göra egna efterforskningar.

Filmens manus är baserat på den prisbelönta polska författaren Olga Tokarczuks roman ”Styr din plog över de dödas ben”. Regissören Agnieszka Holland är tillbaka i Polen efter att i många år ha regisserat film- och tv-serier utomlands (bland annat ”House of cards”).

De suggestiva miljöerna i filmen är hämtade från Polens sydöstra hörn där skogen tycks i det närmaste ogenomtränglig. Rävar och vildsvin strövar fritt mellan de tre nationalparkerna nedanför Ugglebergen.

Agnieszka Mandat-Grabka är förtjusande som Duszejko. En polsk miss Marple med skinn på näsan och en räv bakom örat. För att inte tala om hennes förmåga att förföra män!

En dag dyker det nämligen upp en lika entusiastisk naturälskare som hon själv i skepnad av en entomolog. Han har hittat en ovanlig skalbagge i trakten och i takt med att han utvecklar berättelsen om insekternas hotade existens får filmen en filosofisk dimension.

För vad säger vår våldsamma relation till djuren omkring oss om våra egna chanser att överleva? Parallellt med att den här typen av frågeställningar väcks fortsätter Duszejko sitt enträgna arbete som privatspanare och filmen antar alltmer formen av ekologisk thriller.

Skildringen av bylivet blir bitvis lite väl puttrig och liknar en såpopera bara för att plötsligt brytas av med originella absurditeter som ett besök på mykologiska sällskapets maskeradbal.

”Villebråd” har jämförts med ”Twin Peaks” och visst finns där likheter i både miljöbeskrivningar och hur det hela tiden tycks ligga något multet och motbjudande gömt under matjorden. Där slutar dock likheterna. Vad som däremot verkligen gör filmen spännande och originell är att den bjuder på höstens mest hisnande filmtvist som bara den är väl värd att se.

Se mer. 

Tre andra filmer av Agnieszka Holland: ”Att döda en präst” (1988), ”Europa, Europa” (1990), ”Den hemlighetsfulla trädgården” (1993).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.