Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-hotell-transylvanien-3-ar-trott-och-trashig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Hotell Transylvanien 3” är trött och trashig

”Hotell Transylvanien 3: En monstersemester”
”Hotell Transylvanien 3: En monstersemester” Foto: Sony Pictures Animation

I ”Hotell Transylvanien 3” har man struntat i alla manusambitioner och låter bara animationerna braka loss i ett jättefyrverkeri, skriver Kerstin Gezelius.

1

Animerat

”Hotell Transylvanien 3: En monstersemester”

Regi: Genndy Tartakovsky

Manus: Michael McCullers, Genndy Tartakovsky

Svenska röster: Kim Sulocki, Mikaela Ardai Jennefors, Jesper Adefelt, m.fl.

Längd: 1 tim 37 min (7 år)

 

Vart åker monster på semester, när deras dagliga slit har tröttat ut dem och de vill komma närmare sin familj? En dödsflygning till Bermudatriangeln med Gremlin Air verkar lämpligt. Där avgår ett Titanic-liknande kryssningsfartyg mot Atlantis. Familjen Dracula med vänner stiger glatt ombord och välkomnas av kapten Erika, som talar storslaget om monster och människors glada samexistens.

Men varför smyger Erika ner under däck och pratar med en gubbstrutt med robotkropp när ingen ser? Vad är hennes egentliga syfte med att åka till Atlantis? Och hur ska Drac kunna rädda alla från undergång när han är blixtförälskad i den förföriska kaptenen?

Redan första filmen i ”Hotell Transylvanien”-sviten kändes som en uppföljare och en återanvändningsmaskin. Briljant animerade figurer fick nöja sig med ljumma repliker och slentriangags. Nu i trean har man struntat i alla manusambitioner och låter bara animationerna braka loss i ett jättefyrverkeri.

Jag är akut medveten om att jag inte hör till målgruppen och jag tycker synd om dem som gör det. De kommer få vara med om något som påminner om en Viking Line-resa med lekpalats, buffé och shopping hoppressade i ett rum med dålig akustik. I sjögång.

Precis mot slutet tar det sig något med bland annat ett DJ-battle mellan god och ond musik. Problemet är bara att om den “onda musiken” (trashig house) hade kunnat översättas till form och story så skulle man ha “Hotell Transylvanien 3”.

Att man sedan slänger in budskap om diversifiering och allas lika värde gör bara filmen ännu osmakligare. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

Tre bra animerade monsterfilmer:

”Paranorman” (2012), ”Frankenweenie” (2012), ”Min granne Totoro” (1988).

Animerat

”Hotell Transylvanien 3: En monstersemester”

Regi: Genndy Tartakovsky

Manus: Michael McCullers, Genndy Tartakovsky

Svenska röster: Kim Sulocki, Mikaela Ardai Jennefors, Jesper Adefelt, m.fl.

Längd: 1 tim 37 min (7 år)

Betyg: 1

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.