Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-linda-hamilton-gor-stralande-comeback-i-terminator-dark-fate/

Filmrecensioner

Filmrecension: Linda Hamilton gör strålande comeback i ”Terminator: Dark fate”

Linda Hamilton i ”Terminator: Dark fate”. Foto: Kerry Brown

”Terminator: Dark fate” är en direkt återgång till 80-talets gamla hederliga actionrecept. Linda Hamilton gör en stark comeback som visar att amasonen är tillbaka efter en högst ofrivillig pension.

James Cameron, som regisserade de första två ”Terminator”-filmerna, är tillbaka som producent för vad han menar är den enda rättmätiga uppföljaren till hans ”Terminator 2 – Domedagen” (1991). 

Som vanligt rör sig berättelsen i flera parallella tidsplan men utgår ifrån ett nu i Mexico City, mer än två decennier efter det att Sarah Connor avvärjde hela mänsklighetens undergång. 

En terminator från framtiden har skickats ut för att mörda Dani, en ung kvinna som arbetar som montör på en bilfabrik. Till hennes undsättning kommer humanoiden Grace (Mackenzie Davis), som genom avancerad teknik optimerats för att kunna bekämpa terminatorer. 

Under deras gemensamma flykt från mördarroboten får de hjälp av muskelseniorerna Sarah Connor, spelad av Linda Hamilton, och ”The original terminator”, Arnold Schwarzenegger. Medan Sarah blivit en vapenfryntlig rättshaverist som svurit att hämnas sin sons död har Schwarzeneggers robot blivit familjefar och gardinförsäljare.

De flesta är nog överens om att ”Terminator”-filmerna spårade ur efter den andra filmen. Ingen av uppföljarna har kunnat förvalta James Camerons unika förmåga att skapa ikoniska scener och skriva hårdkokta repliker på ett bra sätt. Så varför ens försöka ändra ett vinnande koncept? 

Arnold Schwarzenegger i ”Terminator: Dark fate”. Foto: Kerry Brown

”Terminator: Dark fate” är en direkt återgång till 80-talets gamla hederliga actionrecept som bestod av lika delar dystopisk teknikparanoia, vapenskrammel och spektakulära slagsmålsscener. Det fungerar fortfarande häpnadsväckande bra. Tack vare det rasande tempot, de snygga kameravinklarna och den effektiva klippningen blir biljakter och slagsmål – i såväl luften som under vatten – fullkomligt hisnande. Tyvärr har något av den humor som fanns med från början gått förlorad. 

Det är dock en bedrift att lyckas skapa dynamik i en två timmar, till synes tröstlös kamp, mot en oövervinnerlig fiende även om filmen hade vunnit på att utveckla flera intriger vid sidan av själva jakten. Möjligen hade det också underlättat om man hade fått fler ledtrådar till hur man över huvud taget förgör en terminator.

Att se 63-åriga Linda Hamilton kliva ur bilen som den räddande ängeln och säga ”I’ll be back!” är ett ögonblick som lär bli ihågkommet långt efter att filmen är glömd.

När Sarah Connor marscherade in i filmhistorien satte hon en helt ny nivå för ikoniska kvinnliga actionhjältar på film. Här utvecklas det spåret ytterligare när den kvinnliga stjärntrion på steroider, Dani, Grace och Sarah, går in och gör rockad bland affischnamnen. 

Arnold Schwarzenegger är tveklöst andre pilot i den här filmen. Och att se den numera 63-åriga Linda Hamilton kliva ur bilen som den räddande ängeln och säga ”I’ll be back!” är ett ögonblick som lär bli ihågkommet långt efter att filmen är glömd. Inte bara som en skådespelares strålande comeback utan också som ett tecken i tiden som visar att amasonen är tillbaka efter en högst ofrivillig pension. 

Se mer. Tre andra Terminator-filmer: ”Terminator 3: Rise of the Machines” (2003),  ”Terminator Salvation” (2009), ”Terminator: Genisys” (2015).

Läs fler filmrecensioner i DN