Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Little wing” - ömsint finsk debut­ som överraskar

Other: FC

Helena Lindblad om Selma Vilhunens debut ”Little wing”.

4

Drama

"Little wing"

Regi, manus: Selma Vilhunen.

I rollerna: Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala m fl. Längd: 1 tim 40 min (från 11 år) Språk: finska

 

Selma Vilhunens underbara, upp­roriska dokumentär ”Hobbyhorse revolution” som fick svensk premiär för några veckor sedan är ingen, enstaka lyckträff. Det förstår man när man ser hennes långfilmsdebut ”Little wing” från förra året som påpassligt går upp på svenska biografer i samband att Finland i veckan har firat hundra år av självständighet.

Filmen nominerades till tio Jussi­statyetter, Finlands motsvarighet till våra guldbaggar och lyckades till och med konkurrera ut förhandstippade svenska ”Sameblod” när Nordiska Rådets filmpris nyligen delades ut.

Bakom den Jimi Hendrix-doftande titeln ”Little wing” döljer sig ett familjedrama med 12-åriga Varpu i centrum. Hon lever med en ensamstående mor som har klara problem med att bete sig vuxet och ansvarsfullt. Mamman, spelad av sångerskan Paula Vesala, lägger gärna sina egna problem i dotterns knä: från sömnlöshet, pengaproblem och svårigheter att ta körkort till existentiella grubblerier om ensamhet.

Flickan, fantastiskt säkert och moget gestaltad av unga Linnea Skog, tröttnar på sin oansvariga mamma och bestämmer sig för att söka upp sin far som hon inte träffat sedan hon var liten. Det blir en äventyrlig resa som kraschlandar i den kaotiska faderns stökiga etta fylld av ångestladdade oljemålningar.

Liksom i ”Hobbyhorse revolution” representerar hästvärlden en trygg zon här, även om Varpu rider på riktiga djur i stället för käpphästar. Scenerna från stallet och ridtävlingarna, där de andra ridtjejerna kommer från betydligt mer borgerliga hem, lyfter snyggt fram filmens underliggande klasstema. Varpus sköra relation till ­fadern visar också ett gripande barnperspektiv på psykisk ohälsa.

Visuellt säkra ”Little wing” förhåller sig till den etablerade genren coming of age-dramer på ett ovanligt självständigt sätt: en ömsint blandning av sorg och glädje som bjuder på flera överraskningar under resans gång.

Se mer. Tre andra färska finska filmer: ”Okänd soldat” (2017), ”Tom of Finland” (2016), ”Den lyckligaste dagen i Olle Mäkis liv” (2016).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.