Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-mysteriet-om-herr-lank-ett-nybyggaraventyr-med-kolonial-kansla/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Mysteriet om Herr Länk” ett nybyggaräventyr med kolonial känsla

Animerade ”Mysteriet om Herr Länk” är ett fartfyllt äventyr där europeiska kolonialister möter mystiska varelser i den nordamerikanska vildmarken. En underhållande monstersaga, skriver Wanda Bendjelloul.

Sir Lionel Frost är besatt av att skapa sig ett storslaget eftermäle. På den exklusiva herrklubben i London, där allsköns äventyrare samlas, presenterar han ständigt nya fynd från sina upptäcktsresor vars syfte är att bevisa att sagoväsen som sjöjungfrur och Loch Ness-odjur existerar. Det är i slutet av 1800-talet och den brittiska kolonialismen visar upp sig i all sin hänsynslösa glans. Världen är där för att upptäckas, vare sig den vill det eller inte. 

En dag finner Frost ett handskrivet brev bland sina luntor med en inbjudan att besöka den nordamerikanska vildmarken där den enorma orangutangliknande varelsen Sasquatch (Bigfoot)  upptäckts. 

När Frost når målet för sin expedition visar det sig att det är den ensamma varelsen själv som skrivit brevet med förhoppning om att återförenas med sina Yeti-syskon i trakterna runt Nepal. Med ära och berömmelse i sikte antar Frost utmaningen (som innebär att ta sig över hela världen utan att bli upptäckt med sin håriga jättevän i släptåg.) 

Animationsstudion Laika har för vana att skrämma ihjäl barn med sina mörka emo-fabler om opålitliga vuxna och invasioner av levande döda. Här är monstren betydligt mer beskedliga, handlingen mindre våldsam (även om en och annan skurk försvinner ner i havet) och Sasquatch som en enda stor och kramgo lövhög. 

Bolagets estetiska uttryck i övrigt är lätt igenkännbart vid det här laget, alla karaktärer bär på en typ av skevhet i form av röda näsor eller stickor till ben, som ett slags antites till Disneys mer strömlinjeformade skönhetsideal. 

Det som dock skiljer ”Mysteriet om herr Länk” från tidigare filmer från bolaget är att det är svårt att se var stop motion-animationerna slutar och de datoranimerade partierna tar vid. Det är lite synd eftersom den analoga känslan alltid varit filmernas starkaste dragningskraft. 

Berättelsen i sig är både fartfylld och underhållande även om man efter ett tag börjar undra om det är barn eller vuxna som är målgruppen för detta nybyggaräventyr. Den seriöst åsyftade frågan i botten av berättelsen ställs dock på barnets naiva och rättframma sätt vilket gör den till ett slags brobyggare mellan publikgrupperna. 

Hur hade ett respektfullt möte mellan de europeiska kolonialisterna och den nya världens folk och vidsträckta natur kunnat se ut och hur hade det påverkat den värld vi lever i i dag? 

Se mer. Tre andra filmer från animationsstudion Laika: Coraline och spegelns hemlighet (2009), ParaNorman (2012), ”The Boxtrolls (2014).

Läs fler filmrecensioner i DN