Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Night school” är buskis med patos

Tiffany Haddish och Kevin Hart i ”Night school”.
Tiffany Haddish och Kevin Hart i ”Night school”. Foto: Eli Joshua Adé/IBL

Komedin ”Night school” gör humor av inlärningsvårighet och allas rätt till utbildning. En lysande idé, skriver Kerstin Gezelius.

2

Familjefilm

”Christopher Robin och Nalle Puh”

Regi: Marc Forster

Manus: Alex Ross Perry, Tom McCarthy, Allison Schroeder. I rollerna: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss m.fl. Längd: 1 tim 44 min (från 7 år) Språk: svenska (dubbad), engelska (originalversion).

Teddy Walker  är en charmig pojke med inlärningssvårigheter, men stället för att erkänna det lämnar han high school i protest och vrålar att man kan leva lyxliv och få snygg bil och vacker kvinna utan examen. Klipp till en fullvuxen Teddy, i snygg bil med vacker kvinna. Yay! Dumheten segrar. Igen.

Men Teddy har varken blivit börsmäklare eller kriminell eller rockstjärna. Han är bara en duktig utegrillförsäljare som lever långt över sina tillgångar.

Att tjejen har eget jobb och inte behöver hans pengar går inte in i hans lilla machoskalle. Så han ljuger och skuldsätter sig tills allt han har skapat bokstavligen brinner upp och han måste sätta sig i skolbänken igen. 

Teddys värsta fiende från skolåren har förstås har blivit rektor och vuxenundervisningen drivs av en stentuff lärarinna (en rivig och charmig Tiffany Haddish) som jobbar extra med vuxenundervisning för att ha råd med “lyx som hyra och kläder”. Hon har sina egna, hjärtliga men brutala metoder för att bota inlärningssvårigheter. För det är där skon klämmer. Teddy har dyslexi, dyskalkyli och en bukett av andra problem som han aldrig har fått hjälp med förut.

Vuxenskolan är en provkarta över alla de som inte lyckats komma in i det amerikanska samhället. Theresa slutade skolan för att hon blev gravid (“men jag är välsignad!” ler hon desperat). Mac har sabbat ryggen som flyttgubbe och Mila har åkt fast för droginnehav men vill inte hamna på ungdomsvårdsskola. Jaylen, spelad av nittiotalsrapstjärnan Romany Malco, håller svävande, rytmiska monologer om robotiseringen av tillvaron och Bobby (Fat Joe), med på skype från fängelset, försvarar sina studieböcker med våld. 

Kevin Hart är en liten, stöddig, lätt skelögd komiker som verkar kunna spela i två kanaler samtidigt. En där han tar sig själv och sin ständigt förorättade lilla person på väldigt stort allvar och en där han driver hejdlöst med sig själv. Det är inget han behöver repliker eller ens speciellt komiska situationer för. Det är nåt han gör med det där ögat och med hela kroppen i varje ögonblick. Han är älskansvärd och frånstötande på en gång och det gäller hela den här filmen och alla som spelar i den. 

Utan att en sekund bli aptitlig eller sofistikerad och trots tröttsamma longörer, kladdiga skämt, spyor i ansikten och banal sexhumor, lyckas “Night school” elda upp en rejält samhällskritisk och revanschistisk stämning och pressa fram tårar när de misslyckade vuxna tar över dansgolvet på skolbalen och kräver sin plats i solen. 

En buskis om inlärningssvårigheter och allas rätt till utbildning. En lysande idé.

Tre andra filmer om lärandets lycka:

“Döda poeters sällskap” (1989), “Dangerous minds” (1995), “Mellan väggarna” (2008).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.