Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-polska-ansikte-monstruos-och-vass-satir/

Filmrecensioner

Filmrecension: Polska ”Ansikte” monstruös och vass satir

Malgorzata Gorol och Mateusz Kosciukiewicz spelar älskande par i ”Ansikte”. Foto: Njutafilm

Polska ”Ansikte”, som vann Silverbjörnen i Berlin förra året, väver samman ett existentiellt drama om yta och utseende med vildsint samhällssatir.

Helena Lindblad
Rätta artikel

Polska ”Ansikte” (”Mug” är den engelska titeln) börjar som en Ulrich Seidl-film med ett förnedrande rearace från helvetet. Shoppinggalningar tvingas kasta av sig kläderna i en butik för att sedan kunna slåss om billiga tv-apparater.

En grotesk men rätt rolig symbol för den fria marknaden i full spinn – i gamla öst.

Den kvinnliga regissören Malgorzata Szumowska, som tidigare gjort ”Elle” (2011) med Juliette Binoche som prostitutionsutredande journalist, är lite mer melodramatisk än sin österrikiske kollega Seidl. Men de delar definitivt samma behov av att punktera kollektiv självgodhet och hyckleri. 

”Ansikte” kretsar kring den unge hårdrockande byggjobbaren Jacek som är på kant med hela sin trångsynta byvärld.  När Jacek inte dissar sin familj, drömmer om att emigrera eller hänger med sin blonda tjej jobbar han med att bygga en jättelik Jesusstaty ute på vischan (verklighetens rekordhöga betong-Kristus som stod klar 2010 i Swiebodzin i västra Polen). Ett megalomant bygge som handlar lika mycket om  nationalism som religion.

Många bilder är mästerligt komponerade och alla skådespelare tar ut svängarna, kan man lugnt säga.

Plötsligt råkar Jacek ut för en hemsk olycka som förändrar alla hans planer. Han blir den första i landet som får en ansiktstransplantation. Jacek  överlever – men till ett mycket högt pris. En trofast syster står vid hans sida, medan de flesta medmänniskor har svårt att se bortom Jaceks lite skrämmande, nya fysionomi.

”Ansikte” belönades med Silverbjörnen i Berlin förra året. Den lär kanske inte falla alla i smaken, men det är värt att chansa även om storyn låter rätt underlig. Den som vågar får möta ett vasst, symbolladdat och överraskande roligt drama.

Många bilder är mästerligt komponerade och alla skådespelare tar ut svängarna, kan man lugnt säga. Malgorzata Szumowska lyckas väva samman ett existentiellt drama om hur yta och utseende är kopplat till identitet med en vildsint satir över en hel nations giftiga självbild.

Se mer. Tre andra intressanta polska filmer som går att strömma/hyra i Sverige: ”Papusza” (2013), ”Walesa” (2013), ”The best fireworks ever” (2017).