Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: Pryd skildring av ”Wonder Woman”-skaparens sexliv

Wanda Bendjelloul om ”Professor Marston & The Wonder women”.

2

Biografi.

”Professor Marston & The Wonder women”

Regi, manus: Angela Robinson

I rollerna: Rebecca Hall, Luke Evans, Bella Heathcote, Connie Britton m fl. Längd: 1 tim 48 min (Från 11 år) Språk: engelska

 

Den sanna berättelsen om skaparen av den feministiska superhjälten Wonder Woman är minst sagt spektakulär. Psykologen William Moulton Marston älskade nämligen inte bara bondage utan hade även ett långt triangelförhållande med sin fru och en av sina studenter. Dessutom uppfann han lögndetektorn. 

Man är bra valhänt om en sådan historia glider en ur händerna. Vilket tyvärr blir fallet när Hollywood lägger sina pryda labbar över den. När Marstons barnbarn går ut och säger att det aldrig varit tal om någon trekant och att regissören inte varit i kontakt med familjen faller dessutom det främsta säljarargumentet – en sann historia – rätt platt. Låt oss därför kalla det för en saga inspirerad av händelser som kan ha hänt. 

Ramhandlingen är den moralpanik som utbröt i USA på 50-talet efter att den mediekritiska psykiatrikern Fredric Wertham publicerat ”Seduction of the innocent” där han menade att våldsskildringar i serier inspirerar barn att utföra liknande handlingar. 

Myndigheternas intervjuer med Marston om det osedliga innehållet i ”Wonder Woman” leder in till seriens skapelseberättelse. Mest ­fokus ligger dock på den okonventionella kärlekshistorien som ­tyvärr aldrig övertygar. För ”it takes three to tango”, som det ­heter och i den här parningsdansen trampar alla varandra på fötterna. Oavsett om sexscenerna involverar rep eller rollspel framstår de som outsägligt tama eftersom de hela tiden badar i ett varmt romantiskt skimmer. 

Mr Marston är rasande hyvens och den unga älskarinnan Olive underskön och storögd. Det blir Rebecca Hall, som spelar Marstons fru Elizabeth, som ensam står för det erotiska kapitalet.

Hennes utstrålning, parad med karaktärens skarpa intellekt och längtan efter ett okonventionellt liv är tveklöst den största behållningen med filmen som i övrigt tycks ha snärjt in sig den amerikanska prydhetens tvångströja (för att använda en bondagemetafor som professor Marston hade gillat).

Se mer. Tre kvinnliga superhjältar på film: Patience Phillips i ”Catwoman” (2004), The Black Widow i ”Avengers 2: Age of Ultron” (2015), Mystique i ”X-Men: Days of future past” (2014).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.