Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Filmrecension: Rafflande nya äventyr för den gosiga Paddington

Wanda Bendjelloul om ”Paddington 2”.

4

Barnfilm

”Paddington 2”

Regi: Paul King

Manus: Simon Farnaby, Paul King. Originalröster: Brendan Gleeson, Sally Hawkins, Hugh Grant m fl. Svenska röster: Nassim Al Fakir, Johan H:son Kjellgren, Linda Ulvaeus, Pernilla Wahlgren, Barbro ”Lill-Babs” Svensson m fl. Längd: 1 tim 35 min (barntillåten). Språk: engelska/svenska.

Brittiska The Guardian listade för någon vecka sedan allt de tyckte var overkligt med Paddington. Och då menade de varken det faktum att han talar eller att brer sina marmeladsmörgåsar själv.

Nej, i stället radade de upp argument som att en peruansk medborgare under rådande brittisk lag aldrig skulle få uppehållstillstånd och orimligheten i att han som papperslös kan extraknäcka som fönsterputsare.

I ljuset av Brexit och en allt restriktivare europeisk flyktingpolitik ter sig naturligtvis berättelsen om Paddington vansinnigt nostalgisk, för att inte säga utopisk.

Läs recension av första ”Paddington”-filmen

Den lilla sydamerikanska björnen, som skaparen Michael Bond placerade på en tågstation i London 1958, var ju ett resultat av den stora flyktingvågen efter andra världskriget. Likt Paddington placerades många barn med lapp runt halsen och en vädjan om att någon skulle öppna sitt hem och hjärta för dem i den brittiska huvudstaden.

I Paddingtons fall är det familjen Brown som tar sig an den uppgiften. Den är inte alltför svår eftersom björnen är både godhjärtad och artig. Det enda är att han i sin iver att göra rätt ofta ställer till det.

I ”Paddington 2” suktar den kramgoa björnen efter en popupbok han sett hos en antikhandlare. När den plötsligt försvinner blir han huvudmisstänkt och satt i fängelse med en massa råbarkade brottslingar samtidigt som hans värdfamilj försöker att rentvå hans namn.

Läs mer: Varning för förmänskligande av djur

”Paddington 2” är en väldigt stark uppföljare till den första filmen. Halva den brittiska skådespelareliten är med i originalversionen av tvåan. Brendan Gleeson spelar livsfarlig fängelsekock och Hugh Grant gör en av sina bästa rollprestationer på länge som den fåfänge ärkeskurken Buchanan.

Upplägget är lika delar slapstick som rafflande äventyr. London viker ogenerat ut sig precis så som vi vill minnas henne full av fungerande röda telefonkiosker och puttrande kanalbåtar.

Kända vykortsvyer radas upp efter varandra såsom St Paul’s Cathedral och antikbodarna i Notting Hill. Därtill är animationerna följsamma och blottar inga skarvar mellan de verkliga skådespelarna och den tecknade björnen.

QUIZ: Vad kan du om talande djur på film?

Här återfinns till och med en liten blinkning till originalillustrationerna i form av en fin cut out-sekvens. Men framför allt har filmskaparna vinnlagt sig om att hela tiden befinna sig i ögonhöjd med sin publik. Här finns inga ängsliga vuxenskämt. I stället bygger slapsticken på varje litet barns iver att få hjälpa till och hur tokigt det kan bli när varken finmotorik eller konsekvenstänk hunnit falla på plats. Som när en dyr vas går i kras eller en eltandborste förväxlas med en öronpetare.

Paddington vittnar om hur den brittiska självbilden som en solidarisk och öppen nation skaver mot verkligheten. Kanske kan denna vältajmade historia om en utsatt liten björn dock bli en påminnelse om vårt ansvar gentemot dem som söker vår hjälp i dag. För oss vuxna vill säga. För det där med vad som är moraliskt rätt att göra fattar ju vilken tecknad nalle eller femåring som helst.

Se mer:

Tre andra barnfilmer med tecknade björnar: ”Bamse och häxans dotter” (2016), ”Nalle Puhs film – nya äventyr i Sjumilaskogen” (2011), ”Kung Fu Panda (2008)”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.