Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Red sparrow” med Jennifer Lawrence är mer pervers än naken

Rykten om extremt mycket naket i ”Red sparrow” är överdrivna. Intrigen är långt mer pervers än sexscenerna i den här tortyrthrillern, skiver Wanda Bendjelloul.

3
Action
”Red Sparrow
 
Regi: Francis Lawrence
 
Manus: Justin Haythe . I rollerna: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton , Charlotte Rampling mfl . Längd: 2 tim 19 min (Från 15 år) Språk: engelska

Jag föreställer mig att Jennifer Lawrence, världens just nu högst betalda kvinnliga skådespelare, kan välja och vraka bland jobberbjudandena. Därför är det lite överraskande att hon valt att göra just den här ryska tortyrthrillern. Kanske har det att göra med att det är regissören bakom ”Hunger games”-filmerna, Francis Lawrence, som styr skutan. 

Eller så stämmer det hon säger om att vilja återta kontrollen över sin kropp och visa den på egna villkor istället för genom de privata nakenbilder som kapades och spreds från hennes mobil för ett tag sedan. Smaken är som bekant som baken och av den varan blir det en hel del även om förhandsryktena om extremt mycket nakenhet är rejält överdrivna. Intrigen är långt mer pervers än själva sexscenerna. 

Greta Thurfjell: ”Jennifer Lawrences ålderslöshet varar inte för evigt”

Jennifer Lawrence spelar Dominika Egorova, prima ballerina vid Bolsjojteatern i Moskva, vars karriär går om intet efter att hon skadats på scen. För att kunna försörja sig och sin sjuka mor tvingas hon byta bana och bli hemlig agent i Rysslands tjänst. Utbildningen, som överses av en stram Charlotte Rampling, består av övningar i förförelse, vapenträning och psykologisk manipulation. 

När hon väl kommer ut blir hennes första uppdrag att komma nära en amerikansk agent (Joel Edgerton) på uppdrag i Moskva för att i sin tur kunna avslöja en förrädare i de egna leden. 

Filmskaparnas superavancerade agentklocka tycks ha stannat någon gång på 1980 - talet vilket är en väldig tur för om filmen bara hade vilat på sitt utstuderade övervåld hade den varit fullkomligt omöjlig att se. Här finns bland annat en tortyrscen som får ens inre barn att krypa ihop i fosterställning och längta efter att biografcensuren skall göra brådstörtad comeback på sin vita springare. 

Med undantag för en plågsam palett av tondöva ryska brytningar är det annars det retrodoftande kallakrigsscenariot som är den verkliga behållningen med filmen. Här återfinns robotliknande politruker, rysk brutalarkitektur och nattliga möten i Gorkijparken som om ingen tid alls förflutit sedan Leonid Brezjnev satt i Kreml. 

Marvelfansen har visserligen muttrat om de slående likheterna mellan Dominika Egorovas alter ego Red Sparrow och karaktären Black Widow, också känd som Natasha Romanova, en annan fiktiv rysk superagent med ett förflutet som balettdansös. 

Jennifer Lawrence gör metoodokumentär 

Det må vara hänt men Jennifer Lawrence gör snarare en uppdaterad variant av den franska antihjältinnan i Luc Bessons ”Nikita” (1990) än en superhjälte när hon spelar denna sparv vars sexuella kapital hänsynslöst exploateras av det politiska manliga garnityret. 

Fast mest tilltalande är ändå filmens oförutsägbarhet. Dubbelagenten Dominikas pokeransikte avslöjar väldigt lite om vem som är hennes primära uppdragsgivare, USA eller Ryssland. Likt en rysk docka döljer det sig nämligen ytterligare en identitet strax innanför skalet på den första livsfarliga babusjkan vilket gör berättelsens utgång oklar ända in i det sista. 

Se mer: Tre andra filmer med Jennifer Lawrence: ”Mother!” (2017), ”The Hunger Games: Mockingjay - Part 1” (2014) och ”Silver linings playbook” (2012).

 

Action

Red Sparrow”

 

Regi: Francis Lawrence

 

Manus:  Justin Haythe. I rollerna: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Charlotte Rampling mfl. Längd: 2 tim 19 min (Från 15 år) Språk: engelska

 

Betyg: 3

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.