Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-romantiskt-om-feministikon-i-en-kvinna-bland-man/

Filmrecensioner

Filmrecension: Romantiskt om feministikon i ”En kvinna bland män”

Bild 1 av 2 Felicity Jones som Ruth Bader Ginsburg i ”En kvinna bland män”.
Foto: Jonathan Wenk
Bild 2 av 2 Armie Hammer som Marty Ginsburg och Felicity Jones som Ruth Bader Ginsburg i ”En kvinna bland män”.
Foto: Jonathan Wenk

Ruth Bader Ginsburg, spelad av Felicity Jones, är en feministisk superhjälte med lagboken som vapen i ”En kvinna bland män”.

Rätta artikel

När den liberala juristen Ruth Bader Ginsburg röstades in i den amerikanska högsta domstolen för drygt 25 år sedan var 96 ledamöter för henne, bara 3 var emot (i dag skulle det kanske varit det omvända). Sedan dess har hon gått från att vara en feministisk ikon i virkade spetskragar till att bli en medial superhjälte som till och med har fått ett hiphopnamn (Notorious RBG) på gamla dagar – och inte minst blivit ett älskat satirobjekt i ”Saturday night live”.

I höstas kom dokumentären ”RBG” som fokuserar mycket på Ginsburgs liv som en radikal röst bland USA:s mäktigaste domare. Lagom till den internationella kvinnodagen landar spelfilmen ”En kvinna bland män” (”On the basis of sex”) som skildrar vägen dit.

Inledningsbilderna är mäktiga. En armé av kostymprydda unga män tågar mot Harwards imposanta universitetsbyggnader. Mitt ibland dem marscherar en kvinna i klänning. Det är mitten på 50-talet och den nygifta Ruth Bader Ginsburg är på väg för att inta sin plats på det prestigefylla lärosätet – som en av en handfull kvinnliga studenter bland hundratals manliga.

Energiknippet Felicity Jones gestaltar Ginsburg på ett sätt som gör att man tror på hennes superkrafter (bli kursetta trots cancersjuk make – som också är juridikstudent – plus hantera ett litet barn hemma). När det börjar blåsa nya vindar på det radikala 70-talet sätter hon, efter många år som lärare, i gång med att försöka få bukt med den könsdiskriminerande lagstiftningen, och vinner många betydelsefulla segrar i federala domstolar.

”En kvinna bland män”. Foto: Jonathan Wenk

Det är riktigt underhållande att se hur Jones turnerar rollen som stödjande hustru till vetenskapsmannen Stephen Hawking i ”The theory of everything”. Här får hennes rollfigur Ginsburg i stället stå totalt i centrum, uppbackad av maken (entusiastiskt spelad av Armie Hammer).

Regissören Mimi Leder, en av få kvinnor som gjort actionfilmer tidigare som ”Deep impact” och ”Fredsmäklaren”, gör många rätt med ”En kvinna bland män”. Den drivna  och effektivt berättade filmen lyfter inte bara fram en unik kvinna, utan visar att kvinnor faktiskt kan få allt – både karriär och familj – om man bara har ett jämställt förhållande. 

Skildringen av Ruths och Martys varma äktenskap är kanske det som kommer att stanna kvar längst i minnet hos alla, en så ovanlig bild av ett par som jobbar sida vid sida och där mannen vågar ställa sig utanför rampljuset. Armie Hammers ordrika framställning på en fest om problemen med den svenska sambeskattningen (Marty var skattejurist) passar fantastiskt väl in det jämställda narrativet.

Feministiskt är det full pott för ”En kvinna bland män”, men tyvärr inte filmiskt. Filmens manus är skrivet av Ruth Bader Ginsburgs makes systerson Daniel Stiepleman, så för en gångs skull lär familjen inte rasa.  

Men det gör också att det inte finns något motstånd, alla är bara så framgångsrika, schysta och tjusiga. Allt som går Ruth Bader Ginsburg och hennes familj emot (mansgriseri, sjukdomar, tonårstrots) hanteras mest som små farthinder på vägen. Varje framgångsrikt drama behöver trots allt lite mer skav för att funka riktigt bra.

Vilket inte hindrar att jag får tårar i ögonen av slutscenen.

Se mer. Tre andra filmer om kvinnliga pionjärer: ”Järnladyn” (2011), ”Dolda tillgångar” (2016), ”Battle of the sexes” (2017).