Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-salt-krutgumma-klattrar-for-livet-iedie/

Filmrecensioner

Filmrecension: Salt krutgumma klättrar för livet i”Edie”

Sheila Hancock i ”Edie”. Foto: Njutafilms

En åldrad hemmafru rymmer från äldreboenden och flyr till skotska högländerna för att bestiga ett berg. Sheila Hancock är en ren naturkraft i sevärda ”Edie”, skriver Helena Lindblad.

När den 83-åriga hemmafrun Edie blir änka försöker hon inte längre låtsas att hon någonsin älskat sin strokedrabbade man. Eller ens sin bossiga dotter. Ett upphittat gammalt vykort, som Edies far en gång skickat, kickar i gång en gammal dröm om att bestiga det mäktiga berget Suilven i de skotska högländerna. I glappet mellan husförsäljningen och en påtvingad flytt till ett äldreboende flyr hon helt sonika fältet. 

Den egocentriska damen är knappast någon mysgumma, vilket är en av poängerna med det här oväntat aviga dramat. Filmen ”Edie” velar lite mellan konventionellt feel good och rätt bitter melankoli. Å ena sidan en åldring som vill känna livet i sig samtidigt som hon odlar en lika hjärteknipande som oväntad vänskap med en ung slarvig bergsguide, å andra sidan ett existentiellt drama om att leva med en enorm livsbesvikelse.

Men den lite branta blandningen av nivåer fungerar ändå oväntat bra. Filmen ”Edie” har dessutom två oemotståndliga superkrafter. Nummer ett är Sheila Hancock, en 86-årig (!) brittisk veteran som spelar i samma liga som Maggie Smith och Judi Dench utan att kanske vara lika känd för den svenska publiken. 

Den högresta damen med hökblick gör en imponerande kraftfull rolltolkning av den sturiga Edie som trotsar sig själv och alla andra (att Hancock enligt uppgifter gjorde en stor del av den krävande vandringen själv bidrar förmodligen starkt till känslan av autenticitet). 

Filmens andra superkraft är förstås det mäktiga skotska landskapet och det märkligt formade berg som skjuter upp som ett stort urtidsdjur mitt i ödemarken. Kameran gör det bästa av scenerierna med stora, öppna, dröjande bilder.

Man blir inte så förvånad över att läsa att det har blivit trafikstockning på Suilven sedan filmen hade brittisk premiär förra sommaren, över tusen personer fler än vanligt har vandrat uppför berget uppenbarligen inspirerade av filmen. Lite mindre klädsamt är den oblyga produktplaceringen av ett dominerande svenskt fritidsklädmärke som dyker upp med jämna mellanrum.

Men trots det lite turistiga tilltalet vinner ”Edie” en arbetsseger och lyckas teckna ett komplext människoöde som man gärna följer. Världen är dessutom överfull med filmer där manliga stjärnor utmanar sig själva till lands och till sjöss, det är klart befriande att se en äldre dam kämpa på för en gångs skull.

Se mer. Tre andra filmer som utspelas i pregnanta skotska miljöer: klassikern ”Massor av whisky” (1949), kostymdramat ”Braveheart” (1995) och Bondfilmen ”Skyfall” (2012).

Läs fler filmrecensioner i DN