Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-spider-man-far-from-home-ar-en-lekfull-och-avslappnad-superhjaltefilm/

Filmrecensioner

Filmrecension: ”Spider-man far from home” är en lekfull och avslappnad superhjältefilm

Tom Holland som Peter Parker i ”Spider-man: far from home”. Foto: Sony Pictures

På en repertoar tung av ödesmättade superäventyr erbjuder de nya Spider-Manfilmerna befriande opretentiös tönt-action, tycker Mårten Blomkvist. 

Tom Hollands valpiga Peter Parker är tillbaka. Hans high school-klass ska åka på rundresa i Europa och Peter har planerat olika steg för att på vägen komma närmare sin kärlek MJ (Zendaya). Målet är att i Eiffeltornet överräcka ett smycke och förhoppningsvis få veta att hans känslor är besvarade.

”Jag ger dig fifty-fifty odds för du är ganska tafatt”, säger superhjälten Mysterio (Jake Gyllenhaal).

Det är sant. Fast Peter Parker, alias Spider-Man, är inte ensam om att framstå som bortkommen. Där finns även sådana som hispiga magister Harrington (Martin Starr) som leder resan, och Peters trinda kompis som fantiserar om europeiska tjejer som drömmer om amerikaner.

Det är ganska mycket ”Ett päron till Spider-Man på semester i Europa” över den här Spider-Man-vändan. Vilket inte är så dumt. På en repertoar tung av ödesmättade superäventyr erbjuder de nya Spider-Manfilmerna en chans att slappna av med opretentiös tönt-action. Typerna känns ibland som hämtade ur en familjevänlig tv-serie från 1960-talet. Det kan få en att vilja famla efter skämskudden, men den lättsamma tonen hjälper till att lyfta fram det lekfulla i datoranimationsbataljerna.

Spider-Man möter en fiende som använder datorskapade illusioner till att förvirra och bygga upp hela hus och miljöer som visar sig vara bluff. Ska vår hjälte kunna använda sitt Spider-sinne till att skilja verklighet från hägring?

Filmen förefaller delvis, hur otroligt det än kan verka, tänkt som opposition mot Donald Trump, eller i alla fall det i tidsandan som politiker av hans sort utnyttjar

Det tycks finnas en djupare avsikt med att ge Spider-Man den utmaningen. Filmen förefaller delvis, hur otroligt det än kan verka, tänkt som opposition mot Donald Trump, eller i alla fall det i tidsandan som politiker av hans sort utnyttjar. Det talas mycket om sanning och hur man förleder folk. Skurkens sista ord är ”Folk vill tro. Och nuförtiden tror de på allt.”

MJ får till och med citera George Orwell. Konkurrensen är hård, men han kan vara The Avengers mest oväntade hjälterekrytering någonsin.

Se mer. Tre andra filmer med Jake Gyllenhaal: ”Donnie Darko” (2001), ”Brokeback Mountain” (2005), ”Nightcrawler” (2014).