Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Star wars: The force awakens”

02:15. Förväntan är ett svagt ord för att beskriva den religiösa hängivenhet med vilken miljontals människor kastat sig över varje ny bild från ”The force awakens” sedan den första trailern visades i november 2014.

Regissören J J Abrams nystart av ”Star wars”-sviten återvänder till det smutsiga och ruffiga i de tidiga filmerna. Fredrik Strage gläds också åt en gullig robot, en kvinnlig skurk och en gammal kärlekshistoria.

Äventyr
4

”Star wars: The force awakens
”

Regi: J J Abrams

Manus: J J Abrams, Lawrence Kasdan, Michael Arndt. I rollerna: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver mfl. Längd: 2 tim 16 min (11 år)

Den nya ”Star wars”-filmen lever inte riktigt upp till förväntningarna. Hur skulle den kunna göra det? Förutom IMAX-dukar skulle det nog krävas specialdesignade biofåtöljer som vecklar ut sig till X-vinge-skepp och gasar ut i rymden.

Förväntan är ett svagt ord för att beskriva den religiösa hängivenhet med vilken miljontals människor kastat sig över varje ny bild från ”The force awakens” sedan den första trailern visades i november 2014.

Många har glömt att stämningen var lika entusiastisk för 16 år sedan när stolpskottet ”Det mörka hotet” hade premiär, den första filmen i George Lucas prequel-trilogi som sabbades av sterila datoreffekter. ”Every generation has a legend”, stod det i början av ”Det mörka hotet”-trailern. ”Every generation has a story”, förkunnar ”The force awakens”-reklamen.

Läs mer: Så erövrade Star wars universum

Den senare raden är märklig eftersom ”Star wars”-fenomenet snarare visar att varje generation inte har sin egen unika berättelse, utan bara spinner vidare på samma saga i en oändlig rad uppföljare, prequels och reboots.

Foto: AP

När det gäller att reboota, det vill säga starta om, en filmserie gör J J Abrams med ”The force awakens” hur som helst ett nästan lika bra jobb som Chris Nolan gjorde med ”Batman begins” (eller som Abrams själv gjorde med ”Star trek”).

Mest glädjande är att han får fram det ruffiga och smutsiga som fanns i de tidiga filmerna. Han förlitar sig inte bara på datoranimationer utan bygger fysiska varelser (inte minst den gulliga roboten BB-8). Han placerar luftstriderna i dagsljus, i stället för i rymden, för att ge dem autenticitet och gör ljussabelfajterna, som i prequeltrilogin var fjompigt akrobatiska, förvånansvärt brutala.

I inledningen får vi, för första gången i en ”Star wars”-film, se rejält med blod när det rinner över en stormtruppshjälm. Soldaterna i de vita rustningarna känns hotfulla för första gången sedan ”Rymdimperiet slår tillbaka” 1980. När de massakrerar en by med eldkastare förstår vi hur det gick till när Luke Skywalkers adoptivföräldrar blev barbecue i första filmen (vilket George Lucas aldrig visade).

Quiz: Vad kan du om Star wars?

Första Ordningen, som skurkarna kallar sig, har det gamla rymdimperiet som förebild. J J Abrams fick inspiration av att fundera på vad som skulle ha hänt om nazisterna som flydde till Sydamerika efter andra världskriget hade dragit igång sin verksamhet på nytt. Han låter till och med trupperna heila lite grann.

Kylo Ren, mörkrets riddare i filmen, kämpar för att utplåna det lilla ljus som finns kvar inom honom. Han är hjärntvättad likt en IS-rekryt och hetsigt spelad av Adam Driver (tidigare mest känd som Lena Dunhams barbröstade pojkvän i tv-serien ”Girls”). I Captain Phasma får ”Star wars”-serien också sin första kvinnliga skurk, som sensationellt nog inte bär en outfit som framhäver hennes behag utan en kromad rustning. Hon tar aldrig av sig hjälmen.

Foto: AP

Daisy Ridley och John Boyega är tuffa och lagom skojiga som de unga hjältarna Rey och Finn. Hon är en föräldralös skrotletare, han en avhoppad Första Ordningen-soldat. De dras in i kampen mellan fascisterna och rebellerna som alla försöker ta reda på vart den försvunne jediriddaren Luke Skywalker tagit vägen.

Prinsessan Leia har blivit rebellernas general och Han Solo återgått till jobbet som smugglare. Att se det gamla kärleksparet mötas på nytt kittlar tårkanalerna. Blickarna mellan Carrie Fisher och Harrison Ford är så fina att jag önskar att slaget om Stjärndödarbasen, de ondas högkvarter, ska dröja någon timme så att vi i stället får se Leia och Han sitta på ett kafé och minnas gamla tider.

Men stjärnornas krig rasar vidare. Filmen har andan i halsen från början till slut. Dess perfekta tempo och ursnygga scenografi förlåter en och annan klichétyngd replik. ”The force awakens” må vara en besvikelse jämfört med det epokavgörande mästerverk som den första trailern projicerade i våra huvuden. Men jämfört med de tidigare delarna så kniper den definitivt en tredjeplats, endast slagen av ”Rymdimperiet slår tillbaka” och George Lucas första film från 1977.

Nästa film, den åttonde, kommer om två år. Min längtan glöder redan som en ljussabel.

Läs mer: Positiva reaktioner efter premiärvisningen av ”Star wars”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.