Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”The Florida Project” - socialpolitik utan pekpinnar

”The Florida Project” är en oväntat generös, färgstark och solig hyllning till barns livskraft och fantasiförmåga i utsatta miljöer. Ett lyckopiller, skriver Helena Lindblad.

4

Drama

”The Florida Project”

Regi: Sean Baker

Manus: Chris Bergoch, Sean Baker

I rollerna. Brooklynn Prince, Willem Dafoe, Bria Vinaite m fl. Längd: 2 tim 55 min (från 11 år). Språk: engelska

 

Kan man inleda en film om maskrosbarn i Florida som lever i en fattigdomsficka med Kool & The Gangs prilligt extatiska ”Celebration”? Den amerikanska indiefilmaren Sean Baker kan. Och han är inte ens ironisk.

”The Florida project” utspelar sig bland egendomslösa familjer som driver runt bland de desperat pastellfärgade lågprismotellen med namn som Magic Castle och Futureland i trakterna kring Walt Disney World Resort i Orlando, världens näst största nöjesfält. 

Platsen kunde inte vara mer väl vald om man vill belysa ett lands, en kulturs extrema klassklyftor. Innanför entréerna finns familjerna som spenderar många tusen kronor i Disneys fantasivärld, utanför står de som lever ur hand i mun.

Men Sean Baker, som tidigare gjort den livfulla Iphonefilmen ”Tangerine” om sexarbetande transpersoner, har ett annat ärende än att iscensätta en misärskildring. Han vill hellre skildra och hylla barns sagolika förmåga att skapa sina egna, drömska kungariken. Baker hyllar i sin tur också sina föregångare, han spänner en lysande röd tråd genom filmhistorien från verk som François Truffauts ”De fyra hundra slagen” och Ken Loachs ”Kes – falken” till nyare verk som magiska ”Beasts of the Southern wild” och Andrea Arnolds vilt frihetslängtande ”American ­honey”.

Sexåriga Monee (Brooklynn Prince) är drottning i sin värld, en oförvägen ledargestalt med språkbruk som en tonårig värsting och osviklig charm. Monee är den som tar med sig de andra ungarna på mer eller mindre livsfarliga rackartyg, men också den som fixar gratis glass och överblivna pannkakor. 

Mamma Halleys föräldraskap (namnet uttalas som kometen) är motsatsen till de helikoptrar som hela tiden hovrar på himlen. Hon är knappt vuxen själv, har ingen koll, inte ens någon ambition att gripa in i sitt barns liv. Hon nöjer sig med att röka på och kolla såpor i mjukisbyxor – när hon inte försöker tjäna några dollar på mer eller mindre barnovänliga sätt. Men hennes kärlek är om inte ansvarstagade så i alla fall varm och villkorslös.

Sean Bakers utopi är snarare humanistisk än politisk, men aldrig menlös och alltid i ögonhöjd med barnen. Dramat bygger inte på förutfattade meningar om givna konflikter och påminner på det sättet lite om det bioaktuella soliga passionsdramat ”Call me by your name”. Hoten mot barnen i ”The Florida project” finns i horisonten (perversa typer, usel mat, livsfarliga lekar) men materialiserar sig sällan på något riktigt farligt sätt. Den underbart mänskliga motellchefen Bobby (spelad med fin resignation av Oscarsnominerade Willem ­Dafoe) är ett allseende öga som aldrig lämnar de små i sticket.

Alexis Zabes luxuösa foto, en blandning av digitala bilder och 35 mm-film, fångar hela tiden en oväntad skönhet i de utsatta miljöerna som smälter samman med barnens paradoxala livsglädje och optimism. Skådespelarna är också fantastiska, såväl Brooklynn Prince som nykomlingen Bria Vinaite (Halley) borde ha blivit Oscarsnominerade sida vid sida med Willem Dafoe.

”The Florida project” är trots sitt tuffa ämne på ett oväntat sätt vårvinterns stora lyckopiller.

Läs här om de övriga hyllade filmpremiärerna i helgen:

* ”The death of Stalin” - en dödsföraktande gubbfest

* ”Happy end” - Haneke håller rakbladet mot halspulsådern

* ”En fantastisk kvinna” – lyhört om kärlekssorg

Se mer: 

Tre andra filmer som utspelar sig kring Orlando: kata­stroffilmen ”Geostorm” (2017), John Green-filmatiseringen ”Paper towns”, den psykologiska skräckisen ”Escape from tomorrow” (2013).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.