Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-ubatsfilmen-hunter-killer-mest-spannande-under-ytan/

Filmrecensioner

Filmrecension: Ubåtsfilmen ”Hunter killer” mest spännande under ytan

Den svenske skådespelaren Michael Nyqvist i en av sina sista roller.
Den svenske skådespelaren Michael Nyqvist i en av sina sista roller. Foto: Jack English

Gillar man film, krig och action är det inget fel på eldkraften i nya ubåtsfilmen ”Hunter killer”. Det är inte helt oävet gjort, undervattenscenerna är särskilt sevärda, skriver Johan Croneman om filmen där Michael Nyqvists syns i en av sina sista roller.

Johan Croneman
Rätta artikel

Det finns inte en u-båtsfilm efter 1981 som helt sluppit alla jämförelser med genrens överlägsna mästerverk på området: Den tyska ”Das Boot” i regi av Wolfgang Pedersen (gastkramande 4 timmar och 53 minuter). Med det vill jag också ha sagt att jag generellt är torsk på hela krigsfilmsgenren – produceras det en (1) hygglig krigsfilm var tionde år är man numera nöjd.

Här kastas vi rätt in i något som först ser ut som ett klassiskt kalla kriget-drama: En u-båt försvinner under isen i Barents hav, en annan hittas sjunken med ett hål i. I en tredje, skadad och förlist, hittar man ett fåtal överlevande. Bland annat ett högt ryskt sjöbefäl (spelad av Mikael Nyqvist).

Killen som skickas dit för att reda ut röran är den erfarna u-båtsmannen (dock utan befälserfarenheter) Joe Glass som spelas av Gerard Butler. Det mest generösa man kan säga om Butlers tolkning är att den är – ”knapphändig”. Inte mycket rör sig, vare sig på in- eller utsidan.

Det visar sig mycket snart att kapten Glass och hans båt (tillsammans med en kvartett amerikanska elitsoldater på land) plötsligt tvingas agera för att förhindra en rysk militärkupp – en rysk president måste befrias och föras i säkerhet.

Rysslands militära styrka i Murmanskområdet och Barents hav är massiv, för att inte säga enorm och skrämmande, men visst måste det vara skönt för amerikanarna att efter ”Hunter killer” ändå kunna inse att det är en relativt lätt historia att gå in där med en skorv och en halv pluton och göra en smash and grab.

Gillar man film, krig och action är det inget fel på eldkraften, det är inte helt oävet gjort, undervattenscenerna är särskilt sevärda.

På grund av privata skäl undvek jag att recensera Michael Nyqvist, som gick bort 2017, under nästan 20 år – och jag tänker inte gör det i dag heller, men det var väldigt fint att ses igen! Jag är övertygad om att Michael Nyqvist enorma beundrarskara känner precis samma sak.

Se mer. Tre andra tre u-båtsfilmer: ”Ubåt anfaller” (1958), ”Polarstation Zebra svarar ej” (1968), ”Jakten på Röd Oktober” (1991).