Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Filmrecension: ”Utan nåd” gör enkel tv-deckare av politiska mord i Tyskland

Other: Gordon Timpen/Warner Brothers

Den Golden Globe-vinnande tyska thrillern ”Utan nåd” skildrar samtidens fördomar utifrån ett bombdåd. Diane Kruger spelar en komplex överlevare med stor känsloutlevelse men räddar inte en klichéfylld film fylld av orimligheter.

2
Dramathriller
”Game night”
Regi: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
Manus: Mark Perez. I rollerna: Jason Bateman, Rachel McAdams, Kyle Chandler. Längd: 1 tim 40 min (fr 11 år).
Betyg: 1

Världen är enligt tyske Fatih Akins senaste film vänd upp och ner.

Möjligen är det en dödssynd att inleda en recension med att avslöja slutbilden i en film.  Men med den levereras så att säga historiens egen nyckel och självdeklaration så synden må förhoppningsvis vara förlåten.

 ”Utan nåd” börjar med ett bröllop i fängelsemiljö. Under medfångarnas jubel och i bländvit kostym svassar en lycklig Nuri Sekerci (Numan Acar) fram för att utväxla ringar och kyssar med sin brud Katja (Diane Kruger).

Ett antal år senare har familjen fått tillökning, den pigge fiolspelande sonen Rocco som hunnit fylla sex. Nuri är en lyckligen reformerad före detta knarklangare som öppnat redovisningsbyrå och översättningstjänst i Hamburgs invandrartätare kvarter. 

Katja går på och badar på hammam med sin höggravida väninna medan lyckan tar ett våldsamt slut med en hemsnickrad spikbomb. Både make och son dör i bombdådet, som hämtat inspiration från ett stort antal nynazistiska mord under 2000-talet på människor med icke-tysk bakgrund, där de tyska myndigheterna blott alltför länge gick vilse i sina fördomar om motiven för våldsamheterna.

Att göra underhållningsthriller på detta tema är en grannlaga uppgift.  

Fatih Akin och hans medförfattare Hark Bohm kocentrerar sig på Katjas psykologiska resa genom desperation, förtvivlan, sorg och hämndlystnad under de tre rubrikerna ”familjen”, ”rättvisan” och ”havet”.

Kalkylen går ut på att trycka igång maskineriet inte minst genom att förse Katja med inte odelat positiva sidor. Det är något som Diane Kruger förvaltar med sådan känsloutlevelse att hon fick skådespelarpriset i Cannes förra året.

”Utan nåd” konkurrerade ut ”The Square” på Golden Globe-galan i januari

Fatih Akin tafsar både på genrerna rättegångsdrama och reguljär deckare, när Katja med hjälp av vännen och advokaten Danilo (Denis Moschitto) övervinner polisens frågor om Nuris bakgrund och eventuella politiska tillhörigheter.

Fallet tycks vara klappat och klart tills en grekisk medlem i nynazistiska Gyllene Gryning ställer till det.

Så långt, men inte längre, sträcker sig diagnosen av ett samhälle där extremhögern växer och verkar över gränserna.

Och hade filmen utspelat sig inom ramen för en gammaldags andra världskrigs-skildring hade de båda anklagades advokat förmodligen talat engelska med tysk brytning, så klichéartat skurkaktig är han.

Den tredje och avslutande delen är så fylld av orimligheter att vilken tv-deckare som helst skulle skämmas.

Se mer: Tre andra och bättre filmer av Fatih Akin: ”Mot väggen” (2004),  ”Crossing the bridge: the sound of Istanbul” (2005) och ”Vid himlens utkant” (2007).

Dramathriller

”Utan nåd”

Regi: Fatih Akin  Manus: Fatih Akin, Hark Bohm

I rollerna: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Numan Acar m.fl Längd: 1 tim 46 min (från 15 år). Språk: tyska

2

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.