Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Förbjuden kärlek – dramadokumentär med Marie Richardson

Axel Munthe och den svenska drottningen Victoria hade starka band.
Axel Munthe och den svenska drottningen Victoria hade starka band. Foto: Folkets bio

Omsusad romans. Stolpig dramatisering av udda kärlekssaga.

Dramadokumentär
3

”Förbjuden kärlek”

Regi, manus: Anders Wahlgren

Med: Marie Richardson, Peter Andersson. Längd: 1 tim 22 min (barntillåten).

Regissören Anders Wahlgren är omåttligt produktiv – med åttio dokumentärer och tio spelfilmer bakom sig, plus sju böcker och flera utställningar. Nu, nyss 70 år fyllda, är han samtidigt aktuell med boken ”Staden vi har till låns” och filmen ”Förbjuden kärlek”.

Denna dokumentär, med dramatiserade inslag, handlar om den hemliga kärlekshistorien mellan kronprinsessan Victoria, sedermera Sveriges drottning, och hennes livmedikus Axel Munthe.

Deras närmare 40 år långa relation, fram till hennes död 1930, var på sin tid omgärdad av spekulationer och hyschhysch. Men sedan 2003 är den väl belagd i Bengt Jangfeldts tjocka biografi om Axel Munthe, ”En osalig ande”.

Jangfeldts forskningsinsats förtigs i filmens presentation, men Wahlgren har otvivelaktigt gjort en betydande insats och research vad gäller både still- och filmbilder.

Han har samlat ihop och restaurerat ett unikt arkivfilmsmaterial, med klipp alltifrån de allra första inspelningarna i Sverige 1897 till aldrig visade rörliga bilder med Victoria och Axel. Med i filmen finns dessutom en rad av hennes privata foton, som tidigare ansetts försvunna.

Det dokumentära bildmaterialet är filmens stora behållning, liksom de nytagna, vykortsvackra sekvenserna i färg från Capri och Munthes villa San Michele: förebilden för Victorias drömslott Solliden på Öland.

Dessvärre är de dramatiserade bitarna bildmässigt spänningslösa och dialogen stolpig. Skådespelarna Peter Andersson och Marie Richardson gör nog vad de kan med manuset, baserat på brevcitat – men dramatiken med denna en gång så ”förbjudna kärlek” uteblir.

Det mesta är ju dessutom känt sedan tidigare och knappast längre upprörande. Förutom möjligen att kronprinsessan ordinerades narkotiska preparat under sin tredje graviditet (av tidigare läkare) och yngste sonen föddes med hjärnskador.

Men Wahlgrens film lyckas ändå väcka mersmak i fråga om Axel Munthe. Denne motsägelsefulle, fascinerande figur är värd en egen film: en socialt engagerad läkare och djurvän som trotsade maffian, en okonventionell, karismatisk kvinnokarl och ”mirakeldoktor” bland dåtidens kungligheter och neurotiska societetsdamer.

Munthe blev otvivelaktigt räddningen för den konstnärligt begåvade och lungsjuka kronprinsessan, som höll på att förgås i det kyliga svenska klimatet och av makens alltmer uppenbara dragning till män.

Munthes upplysta och då för tiden liberala inställning till homosexualitet hade säkert en läkande betydelse för alla i sammanhanget. Det är en förklaring till att hovet i tysthet accepterade Victorias allt längre vistelser i Italien.

Ser mer. Tre andra filmer av Anders Wahlgren

”Sigrid & Isaac” (2005) om konstnärsparet Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén

”Den döende dandyn” som porträtterar Nils Dardel (1989)

Spelfilmen ”Moa” (1986) med Gunilla Nyroos i rollen som författaren Moa Martinson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.