Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

In this corner of the world av Sunao Katabuchi

I centrum står tonåriga Suzu som tvingas lämna sin familj och sitt trygga liv i krigets slutskede när hon blir bortgift i ett resonemangsäktenskap.
I centrum står tonåriga Suzu som tvingas lämna sin familj och sitt trygga liv i krigets slutskede när hon blir bortgift i ett resonemangsäktenskap.

Vacker och hoppfull återblick på ett nattsvart ögonblick, skriver Helena Lindblad om den animerade filmen ”In the corner of the world”.

3

Animation

In this corner of the world

Regi, manus: Sunao Katabuchi

Röster: Non, Megumi Han, Yoshimasa Hosoya, Natsuki Inaba m fl. Längd: 2 tim 8 min (från 15 år). Visas bland annat på Bio Rio i Stockholm.

Inför premiären av den hajpade japanska animesuccén ”Your name” nästa vecka kan man ladda upp med det här historiska dramat, animerat i milda pastellfärger – som också fått mycket uppmärksamhet på hemmaplan.

Laddade ”In this corner of the world” (japanskt tal med engelska undertexter) utspelar sig under andra världskriget, med atombomben i Hiroshima som fond. Regissören Sunao Katabuchi, mest känd för att ha arbetat med animegurun Hayao Miyazaki på ”Kikis expressbud”, bygger sin film på en mangaserie av Fumiyo Kouno. I centrum står tonåriga Suzu som tvingas lämna sin familj och sitt trygga liv i krigets slutskede när hon blir bortgift i ett resonemangsäktenskap.

”In this corner of the world” är ett poetisk tecknat inlägg mot stridens vansinne och sorg, liksom mot blind patriotism och ogenomtänkt krigshets. Men filmen är lika mycket en berättelse om en ung kvinnas kamp för sin egen framtid och lycka. Den svärtade skildringen av krigets kaos och många offer ställs mot den ljusa teckningen av den godhjärtade och rakryggade Suzu och hennes försök att bringa mening i mörkret. En vacker och trots allt hoppingivande liten historielektion om ett nattsvart ögonblick i mänsklighetens historia. Värt att notera att till skillnad från de mer kända Studio Ghibli-filmerna är ”In this corner of the world” mest inriktad på vuxenpublik – även om 15-årsgränsen inte känns riktigt motiverad med tanke på innehållet.

  • Se mer.

Tre andra sevärda, japanska animerade filmer: Ungdomsdramat ”Om du lyssnar noga” (1995) som gjorde succé på japanska biografer, Oscarsbelönade spökdramat ”Spirited away” (2000), ”Lånaren Arietty” (2010) som bygger på brittiska Mary Nortons barnbok om pysslingar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.