Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

J K Rowlings Harry Potter-uppföljare Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Foto: Jaap Buitendijk

Den nya utflykten i J K Rowlings Harry Potter-värld utspelar sig i 20-talets New York. Filmen är hisnande Gotham-mörk i actionögonblicken och art nouveau-elegant i detaljerna, skriver DN:s Helena Lindblad.

Äventyr
4

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”

Regi: David Yates

Manus: J K Rowling. I rollerna: Eddie Redmayne, Katherine Waterstone, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell m fl. Längd: 2 tim 13 min (från 11 år)

Är det verkligen läge att ge sig hän åt en magisk fantasi just nu, mitt i den här bistra politiska verkligheten vi befinner oss i senhösten 2016? Absolut. J K Rowlings nya utflykt i Harry Potter-världen (utan Harry Potter, nota bene) är en mer aktuell allegori än man skulle kunna tro.

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” – baserad på en sidohistoria till Harry Potter-böckerna från 2001 – utspelar sig i det symbolladdade New York, även om det är mellankrigstiden det handlar om här.

Själva boken ”Fantastiska vidunder...” är förment skriven av magizoologen Newt Scamander och presenteras som obligatorisk läsning för alla förstaårselever på trollkarlsskolan Hogwarts.

Quiz: Vad kan du om litteraturens vidunder?

Filmen – den första i en planerad kvintett – skildrar den unge, brittiske vetenskapsmannens vistelse i Amerika året innan han skriver sin berömda bok, alltså drygt sjuttio år innan Harry Potter föds.

Newt Scamander må vara en jäkel på att prata med magiska vidunder, men han är hopplös i de flesta andra sammanhang. Redan i tullkontrollen på immigrant-ön Ellis Island håller hans magiska, outtömliga väska – fullspäckad med små och stora bestar - på att gå sönder.

Sedan dröjer det inte länge innan hans fantastiska vidunder - ”mörtflapp”, någon? - vänder upp och ner på hela New York. Det vill säga de delar av metropolen som inte redan är hemsökta av en annan, brutal magisk kraft av det mörkare slaget.

Unge Scamander tvingas jaga stan runt för att kunna stoppa tillbaka de magiska djuren i väskan. Han får motvilligt sällskap av den sparkade auroren Tina Goldstein som jobbat med att bekämpa onda trollkarlar, hennes syster Queenie och så Jacob Kowalski, en fryntlig ”no-maj” (så kallas mugglarna, det vill säga vi icke-magiska människor, i den amerikanska trollkarlsvärlden).

Foto: Jaap BuitendijkFoto: Jaap Buitendijk

Eddie Redmayne (”The danish girl”, ”The theory of everything”) är det svaga kortet i den här äventyrliga, actionspäckade sagan som böljar fram mellan människor och magiska varelser. Redmaynes sluddriga diktion, bleka utstrålning och märkliga rörelsemönster som gör att han ser ut att ha konstant nackspärr, skapar inte direkt någon magi tyvärr.

Men lyckligtvis har de flesta andra skådespelarna betydlig mer energi och karisma än hjälten, särskilt kanske Dan Foglers charmfulla Jacob, Colin Farrells ondsinta boss i den magiska myndigheten Macusa, Alison Sudols tankeläsande femme fatale Queenie samt Ezra Miller som spelar ett kuvat adoptivbarn i mörkrets tjänst.

Läs även: Eddie Redmayne om sin roll i ”Fantastiska vidunder om var man hittar dem”

Det är en ren fröjd att besöka filmens magiskt förhöjda New York, en fantasifull och stämningsfull vision av den jazziga förbudstiden på 20-talet. Den är lika hisnande Gotham-mörk i actionögonblicken som den är fascinerande, eggande och art nouveau-elegant i alla små genomtänkta detaljer.

Men J K Rowlings vision av den amerikanska metropolen är som sagt inte bara ett lustfyllt resmål bortom tiden. En våldsam liten sekt, ledd av Samantha Mortons otäcka barnmisshandlare, hetsar fördomsfullt mot ”häxkraft” i stan.

Här finns till och med en populistisk politikerkampanj iscensatt av en mediemagnat (Trump-vänlige Jon Voigt tycks nästan ha fått rollen skräddarsydd för sig). Å andra sidan finns det i filmens New York i alla fall en ”madam president” (Carmen Ejogo) som styr trollkarlsmyndigheten. En lockande start på en ny filmserie i magins tjänst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.