Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Julieta av Pedro Almodóvar

Inma Cuesta (Ava) och Adriana Ugarte, som den unga Julieta.
Inma Cuesta (Ava) och Adriana Ugarte, som den unga Julieta. Foto: Studio

Den spanske regissören Pedro Almodóvar är tillbaka med ett ovanligt lugnt och okitschigt drama om ett märkligt kvinnoöde hämtat från Nobelpristagaren Alice Munro.

Drama
4

”Julieta”

Regi: Pedro Almodóvar

Manus: Pedro Almodóvar. Med: Adriana Ugarte, Emma Suárez, Rossy de Palma, Daniel Grao. Längd: 1 tim 39 min (från 11 år).

Se mer. Tre andra kända filmer av Pedro Almodóvar: ”Att återvända” (2006), ”Allt om min mamma” (1999), ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” (1988).

Efter den tramsiga, nära-på-kalkonfilmen ”Kära passagerare” (2013) är den mer stringente Pedro Almodóvar nu äntligen tillbaka. Han är mindre melodramatisk och mindre kitschig men ändå sig väldigt lik och gör det han är bäst på: skildra kvinnoöden som saknar motstycke.

I ”Julieta” möter vi först den medelålders Julieta som är i färd att lämna sin eleganta lägenhet i Madrid för att flytta till Portugal med sin hängivne man Lorenzo.

På gatan springer hon på sin dotter Antías bästa kompis som berättar att hon nyss träffat Antía vid Comosjön. Hon säger att hon såg lite mager ut men att visst är det fantastiskt att hon fixar att ha tre barn!

Julieta blir som förstenad. Hon vänder på klacken, går hem till Lorenzo och gör slut. I stället för att flytta till Portugal skaffar hon en lägenhet i kvarteren hon bodde i för 20 år sedan ungefär. Hon sätter sig ner och skriver ett långt brev till dottern Antía som vi förstår att hon inte har träffat på många år.

Samtidigt som vi fortfarande är i chocktillstånd över den brutala brytningen med Lorenzo börjar Julieta förklara sitt handlande. Måtte ursäkten hålla, tänker jag, hur annars skall man kunna följa den tämligen sadistiska Julieta i en hel film?

Självmord, dödsfall, saknad, överraskningar och en makalös livsberättelse – ändå blir det aldrig melodram på riktigt.

Ursäkten håller men tar sin tid att berätta. Den börjar 20–30 år tillbaka i tiden då den unga Julieta i fantastisk 80-talsfrisyr sitter ensam i en tågkupé. När en äldre man kommer in och börjar prata med henne tänker hon att han raggar och reser sig och går.

I kafévagnen träffar hon i stället den heta fiskaren Xoan, de sitter och småpratar när tåget tvärnitar. Det är ett självmord. Mannen från kupén.

Julieta kommer aldrig att förlåta sig själv detta, eller andra handlingar. Det är många, långa och smärtsamma händelser som leder Julieta fram till den medelålders kvinna hon är vid filmens början och slut.

Pedro Almodóvar har byggt sin film på tre noveller ur den kanadensiska Nobelpristagaren Alice Munros samling ”På fri fot”. Sorgerna och den tryckande stämningen förstärks av två fantastiska rollprestationer från Emma Suárez och Adriana Ugarte.

Själva tyngden av tragedierna i Julietas liv samt Almodóvars ovilja att i denna film skämta gör att man ibland glömmer att det är Almodóvar vi har att göra med. Men så dyker Rossy de Palma upp med sitt fantastiska skeva utseende och sitt klassiska överspel som alltid tycks fungera och vi påminns om vem regissören är.

Självmord, dödsfall, saknad, överraskningar och en makalös livsberättelse – ändå blir det aldrig melodram på riktigt. Kanske är det ett tecken på mognad? Visst saknar man 80-talets galna regissör. Men det är helt okej om han inte kommer tillbaka.

Fakta. Filmen

”Julieta”

Regi: Pedro Almodóvar

Manus: Pedro Almodóvar. Med: Adriana Ugarte, Emma Suárez, Rossy de Palma, Daniel Grao. Längd: 1 tim 39 min (från 11 år).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.