Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Katell Quillévéré: Så länge hjärtat kan slå

Gabin Verdet som Simon och Bouli Lanners som hjärtkirurg i ”Så länge hjärtat kan slå”.
Gabin Verdet som Simon och Bouli Lanners som hjärtkirurg i ”Så länge hjärtat kan slå”.

Bultande bra. Vackert om ett hjärtas väg, skriver Helena Lindblad om Katell Quillévérés film ”Så länge hjärtat kan slå”.

4

Drama

”Så länge hjärtat kan slå”

Regi, manus: Katell Quillévéré

I rollerna: Tahar Rahim, Anne Dorval, Bouli Lanners, Emmanuelle Seigner m fl. Längd: 1 tim 43 min (från 11 år). Språk: franska.

 

Tonårige Simon lever mitt i steget. Alltid på väg. Sorglöst far han fram genom livet på allt som glider, rullar eller svävar fram på en brytande våg. En bilolycka en sömnig morgon på väg hem från havet får plötsligt allt att stanna upp. Allt, utom Simons hjärta.

Men det är bara intensivavdelningens maskiner som håller honom vid liv. Och Simons sörjande föräldrar tvingas ta ställning till om de ska låta sin pojkes hjärta få vandra vidare, fortsätta slå i någon annan människas bröst.

Bakom den poetiska (och lite ofrivilligt komiska) svenska titeln ”Så länge hjärtat kan slå” döljer sig den mer prosaiska franska titeln ”Réparer les vivants” (Laga, eller hela, de levande). Filmen bygger på en roman av Maylis de Kerangal som kom på svenska 2015 och handlar om etik, moral och känslor kring organdonationer.

Det låter kanske tekniskt och torrt, men den 37-åriga nykomlingen Katell Quillévéré – lägg det namnet på minnet – har förvandlat en till synes rent medicinsk-juridisk fråga kring tekniska landvinningar till ett oväntat känslomässigt existentiellt drama.

Det handlar om ”att begrava de döda och hela de levande”, som det heter i Tjechovs pjäs ”Platonov” – men utan att förringa alla de komplexa känslor som följer i spåren på varje transplantation.

”Hur förena minnet av honom som särskild med denna skingrade kropp?” frågar sig Simons mamma i romanen. I filmen spelas hon av Emmanuelle Seigner (”Fjärilen i glaskupan”) som gör ett otroligt osminkat och fint porträtt av en människa som måste fatta ett svårt beslut om den hon älskar mest.

”Så länge hjärtat kan slå” väver på ett bultande, ”Short cuts”-liknande sätt ihop en rad disparata människoöden som påverkas av den hjärndöda tonåringen – alla suveränt gestaltade. Här finns bland annat den besatte transplantationskoordinatorn Thomas (Tahar Rahim från ”En profet”), den svårt hjärtsjuka pianisten och tonårsmamman Claire (Anne Dorval från ”Mommy) och Monia Chokris (”Hjärtslag”) kärlekstörstande akutsköterska.

Det känns inte som en slump att Quillévéré delar skådespelare med den frankofona världens stora namn Jacques Audiard och Xavier Dolan. Hon kommer att bli minst lika skicklig som dem på att förena realism och laddade relationer.

Men redan nu är hon visuellt sett deras jämlike, i ”Så länge hjärtat kan slå” finns ett fascinerande collage av ultrarealistiska, gråmelerade sjukhusinteriörer, svindlande, marinblå surfscener och en ljuvlig flashback där Simon cyklar som besatt genom en soldränkt stad för att hinna fram till flickan som får hans hjärta att banka.

Hjärtskärande vackert.

  • Se mer.

Tre andra filmer med Tahar Rahim: Tv-serien ”The last panthers” (2015), ”Samba” (2014), ”Det förflutna” (2013).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.