Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen av Rasmus A Sivertsen

Sagans sjungande mus.
Sagans sjungande mus. Other: SF

Livlöst i Klas Klättermus idylliska skog. Eva af Geijerstam recenserar ”Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen”

2

Familjefilm

”Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen”

Regi: Rasmus A Sivertsen

Manus: Karsten Fullu. Svenska röster: Daniel Norberg, Per Andersson, Vanna Rosenberg m fl. Längd: 1 tim 16 min (barntillåten).

En alldeles realistisk fjäril fladdrar förbi i Hackebackeskogen. Man studsar till för första och enda gången när Klas Klättermus och hans vänner tar klivet upp på bioduken i denna norska produktion.

Det är annars förunderligt hur livskraftig den norska barnboksförfattaren Thorbjörn Egners saga om den glada, lata, sjungande och ständigt hungriga musen visat sig vara.

Det är sannolikt bara sångerna som gjort att den gång på gång satts upp på teaterscenerna och att den nu sextioåriga sensmoralen om att man inte ska äta upp varandra också försågs med tidsenliga frisksportarråd: ”Den som bara vill ha kött och äter sina vänner, han blir så däst och lat och trött och får så fula tänder.” Om det nu inte varit av pur lathet när man velat uppfylla plikten att också spela barnteater.

Nu smyger alltså Mickel Räv bakom trädstammarna på jakt efter den livslustige Klas Klättermus, Farmor Skogsmus fladdrar i väg med sitt paraply undan Stickan Igelkott medan den präktige Mårten Skogsmus snickrar på den lag som ska tvinga dem alla att bli vegetarianer.

Och förstås, att den som spar han har, att stulen mat smakar illa och att vännerna tar hand om en om man blir hungrig.

Men tiden har gått och det som i Thorbjörn Egners egna idylliska illustrationer var lätt, fantasieggande och skissartat har i de nederländska dockanimatörernas händer blivit grällt, livlöst och klumpigt. Med undantag av den där fjärilen som lockar lille Brummelman på avvägar är skogen stendöd.

Mest av allt undrar man över om animatörerna trots den norska regin och övervakningen av denna sin nationalskatt alls har vistats i en skog eller någonsin sett en igelkott?

Kvar dröjer endast sångerna och Farmor Skogsmus insiktsfulla replik: ”Så är det här i skogen. Man äter upp varandra, sedan är det inte mer med det.”

  • Se mer.

Tre andra sagolika barnfilmer från Norden: ”Resan till Melonia” (1989), ”Flåklypa Grand Prix” (2000), ”Bamse och tjuvstaden” (2014).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.