Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”Maps to the stars”

Mia Wasikowska övertygar som diabolisk tonåring.
Mia Wasikowska övertygar som diabolisk tonåring. Foto: Foto: Caitlin Cronenberg

Hollywoods baksida. Osammanhängande och övercyniskt.

Dramakomedi
2

”Maps to the stars”
Regi: David Cronenberg
Manus: Bruce Wagner.
I rollerna: Mia Wasikowska, Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson m fl. Längd: 1 tim 51 min (från 11 år).

En ung, brännskademärkt kvinna med något galet i blicken kommer med bussen till Los Angeles. I en annan del av den utsträcka staden driver en bortskämd Justin Bieber-liknande barnstjärna, nyss utsläppt från rehab, sin omgivning till vansinne. En aktris med de bästa åren bakom sig försöker intensivt prata sig till en comeback med stela botoxläppar, samtidigt som hon hallucinerar om sin döda Hollywoodlegend till mor. En riktig charlatan till terapeut, komplett med glasad jättevilla, tjänar multum på att droppa Dalai Lama-citat samtidigt som han lurar på sina patienter falska kroppsminnen. Och så vidare.

Den kanadensiske regissören David Cronenberg tar mycket sällan de upptrampade stigarna när han gör film. Denna gång använder han sitt självpåtagna utanförskap för att blicka in i, och dissekera, Hollywood.

Det är ingen vacker bild han visar upp av livet i drömfabriken. Riktigt vidrig faktiskt. Inte en enda av de solkiga, självmedicinerande roll­figurerna kommer undan hans kritiska blick. Alla i ”Maps to the stars” präglas av olika störningar: oattraktiva självbedrägerier, snuskiga behov och omättliga begär efter psykofarmaka.

Inte för inte har den vasspennade Bruce Wagner, fortfarande kanske mest känd för nittiotalskildringen ”I’m losing you”, skrivit manus. Han är en av dem som älskar att skriva fram dåliga, stjärnfixerade, egocentriska och cyniska sidor av de människor som befolkar Hollywood framför och bakom kameran.

Tyvärr tycks David Cronenberg ha tappat bort sig själv i den här sinnesjuka världen och gjort Wagners cynisk-satiriska blick till sin. Det finns inte ens en liten akvariefisk att tycka om eller ens avlägset sympatisera med i ”Maps to the stars”. Och hur mycket Cronenberg möblerar sina filmrum med referenser till klassiska LA-skildringar som ”Chinatown” eller ”Sunset Boulevard” blir det sällan intressant.

Det är inte skådespelarnas fel att det går snett här. Julianne Moore är som alltid självlysande när hon gestaltar livslögnerskan Havana Segrand. Mia Wasikowska är diabolisk tonåring på ett övertygande sätt och Robert Pattinson, som fått sätta sig i limousinens förarstol denna gång, är behagligt nedtonad. Alla spelar på något sätt på tvärs med de roller de brukar få.

Problemet är att ”Maps to the stars” är ett pussel där bitarna aldrig riktigt passar ihop. Hela filmen är som en karta där man vill stanna på enskilda, spännande platser, men inte bryr sig om landskapet i stort. Det bästa med Cronenbergs nya film är den franske surrealisten Paul Éluards långdiktshyllning till friheten som han skrev medan tyskarna ockuperade Frankrike. Men varför den är med känns aldrig riktigt solklart.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.