Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”Muminfamiljen på Rivieran”

Muminfamiljen vid poolen.
Muminfamiljen vid poolen.
Familjefilm
3

”Muminfamiljen på Rivieran”
Regi: Xavier Picard
Manus: Annina Enckell, med flera. Röster: Maria Sid, Mats Långbacka, Kristofer Gummerus m fl. Längd: 1 tim 20 min (barn­tillåten).

”Muminfamiljen på Rivieran” är en finsk-fransk samproduktion men vi bör framför allt tacka kineserna som ritat de 120 000 teckningarna. Genom att välja bort datorteknik och 3D-effekter har regissören Xavier Picard behållit den lågmälda charmen i Tove Janssons original­serie.

Färgskalan är dämpad till aprikos och blekorange vilket gör framför allt inledningen, där Snusmumriken traskar genom Mumindalen, bedårande vacker.

Den nya Muminfilmen bygger på stripparna som Tove Jansson publicerade efter att själv ha semestrat på Rivieran 1954. Hennes blandade känslor inför den flådiga miljön märks hos figurerna. Snorkfröken är mest entusiastisk, shoppar i chica butiker och försöker få en skymt av filmstjärnan Audrey Glamour. Även Muminpappan uppskattar lyxlivet och döper om släkten till de Mumin för att få största sviten på hotellet. Muminmamman och Mumintrollet föredrar att bo under en båt på stranden. Lilla My är nöjd så länge hon får äta biff.

Att se ”Muminfamiljen på Rivie­ran” efter att ha skyfflat i sig godis under spattiga 3D-spektakel känns som att åka på retreat. Tempot är lojt. Saker händer lite hipp som happ. Och Mumintrollen tar allt med samma jämnmod. Det bästa de vet är – som Muminpappan uttrycker det – att leva i frid, odla potatis och drömma.

Vuxna lär nog uppskatta retroestetiken och referenserna till klassisk Cannesflärd mer än vad deras barn kommer att göra. Scenen där Snorkfröken provar en bikini och frågar om den är för ”risqué” går nog också över huvudet på de minsta – liksom skönt snofsiga repliker som ”Hotellets renommé har lidit som ett resultat av er excentricitet”. All heder åt Xavier Picard som vägrar lägga ribban på dagisnivå.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.