Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

”Puss”

I Johan Klings ”Puss” försöker en samling ganska tragikomiska existenser samsas på en liten amatörteater.
Filmrecension
2

Längd: 1 tim 53 min (från 7 år)

Regi: och manus: Johan Kling

Titel: ”Puss”

Kategori: DRAMAKOMEDI

Medverkande: Susanne Thorson, Michael Segerström, Philomène Grandin, Gustaf Skarsgård, Alexander Skarsgård mfl.

Har Johan Kling månne fört in en Robert Altmansk ådra i svensk film: ensemblespelet och det kyligt, lätt satiriska observerandet av en inte så lite mänsklig komedi? Fast i så fall med ett stänk Jacques Tati, med blick för pregnanta vardagsscenerier liksom upplagda för tyst pantomim, modell svensk tunghäfta.

För det är närmast så man kan genrebestämma ”Puss”, Klings ­andra spelfilm efter den lycko­samma debuten med ”Darling”.

I vilket fall är filmen knappast den ”fjäderlätta” komedi som affischen utlovar, och för den delen även titeln ”Puss”. Den blir snarare en verbal motsvarighet till kindpussen, den till intet förpliktigande som hamnar i luften: sval och samtidigt lite småkomisk, lite som den vagt 50-talistiska lounge­musik med mycket trumvisp som beledsagar skeendet.

Plats: en liten amatörteater. Personer: en samling ganska tragi­komiska existenser, förvillande lika några du känner.

Här finns teaterns konstnärlige ledare Katja (Susanne Thorson), ett skåpsupande kontroll- och gnällighetsmonster, kanske en Darling några år senare om hon hade fått hållas. Här finns en snokande, sniken hyresvärd, Michael Segerström som med sedvanlig skärpa lånar ut sin bedrägliga fryntlighet. Och här finns teaterns kärlekskranke tekniker (Gustaf Skarsgård) och Katjas vänstrande blivande äkte make (Alexander Skarsgård). Med flera med flera.

Fast vilka som hör hemma på teatern eller bara råkar befinna sig där gör detsamma, eftersom gränserna mellan scen och salong är högst flytande. För i denna värld talar man till sin egen spegelbild i logen, även när man inte övar repliker, här har alla sina exits och entréer, vare sig man befinner sig på eller vid sidan av scengolvet.

Kort sagt, här lever alla sina liv någon annanstans: i likgiltighet, olycklig kärlek, parallella förhållanden eller i någon roll som – oklart varför – tilldelats dem i teaterns repertoar. Alla är liksom illa rollsatta i sina egna liv, där manuset alltid skrivits av någon annan.

Ett gott upplägg för en klassisk förvecklingskomedi således, som Johan Kling dessutom gjort till en övning i det trånga rummets estetik, med inbyggt rekvisitaförråd: ligger där en pistolattrapp så nog ska den på övligt tjeckovskt manér avfyras.

Och visst visar Kling att han behärskar det matematiska knåpet i intrigbygget. Ta det klassiska kringvandrande objektet, där varje förflyttning driver berättelsen framåt och ännu någon tråd att trassla till. I detta fall är det en japansk konstbok med erotiska motiv som herrelöst vandrar runt, som ett slags memento om begärets dunkla mål: vem vill jag ha, vem vill ha mig, vad vill jag – vill någon någonting alls?

Lägg därtill en förbryllande ­leverans av en elegant möbel till ­denna något loppätna teater där den ­uppenbarligen inte hör ­hemma och blir stående. Man mer än anar att den kommer att ända sina dagar illa medfaren.

Sedan har Johan Kling öra för den där skenbart vardagliga Norénska sorten, tung av undertext. Hon: Försökte ringa dig i går. Han (dröjande):

Eeeh… mobilen var på laddning. Jo jo. Laddning var ordet.

Inte förvånande alltså att filmen slutar med en deus ex machina som ordnar allt till rätta, samtidigt som den avrundas med en replik av den falskaste av dem alla, teaterns egen don Juan, alltid med samma förförarfras i beredskap till närmaste dam, likgiltigt vem. Cirkeln sluts och kan ta vid där den började.

Men om nu de väloljade hjulen i filmens berättarmaskineri kan bli något för väloljade ibland finns här ett stort undantag: den överviktiga flickan vars förhoppningar ideligen grusas. Här är det inte ett dugg lustigt. Hon är gruset som får maskineriet att bromsa in, i gnisslande protest. Hon är berättelsens blödande hjärta.

”Puss” må i sina kast mellan finstilt och övertydligt inte vara samma fullträff som ”Darling”. Men i gengäld börjar man känna sig hemma i ett igenkännbart tilltal och berättartemperament: det där ömsinta men samtidigt kyligt genomskådande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.