Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

Recension av dramat ”Melbourne”

Iranskt ödesdrama med sprängkraft.

Drama
4

”Melbourne”

Regi, manus: Nima Javidi

I rollerna: Negar Javaherian, Peyman Moaadi m fl. Längd:1 tim, 31 min

Amir och Sara ägnar sin sista dag i Teheran åt att packa ihop sina tillhörigheter, tömma lägenheten, ta farväl av vänner och familj. På kvällen skall de flyga till Melbourne i Australien. Det är stressigt, rörigt och lite irriterat.

Folk kommer och går, det ringer konstant i telefon – i ett svagt ögonblick säger Sara ja till att passa grannens några månader gamla bebis. Det är ett beslut som får oanade och oerhörda konsekvenser. Eftersom de flesta av er bör/skall gå och se Nima Javidis fantastiska debutfilm skall jag inte avslöja mer än att både Amirs och Saras liv tar en helt ny riktning den här dagen. Nima Javidi håller oss i ett järngrepp som fått kritiker att jämföra honom med både Hitchcock och Haneke. Och de är inte helt fel ute, med ett tillägg: Kieslowski och hans ”Dekalogen”.

Det är en film om moral och ansvar, om att ställas inför näst intill omöjliga val, lika omöjliga att både överblicka eller förstå följderna av. Det ställs fler frågor än det ges svar, och precis som Kieslowski så vänder sig Javidi direkt till betraktaren, till dig: Hur gör man rätt? Och när vet man? Hur skall man dömas? Och av vem?

Negar Javaherian och Peyman Moaadi lägger alla nerver utanpå och spelar ut hela detta ödesdrama med fulländad kraft. Och de lägger ner mer energi i uttrycket än i dialogen. Det är storstilat gjort. Lika imponerande är Javidis manus, exakt och koncentrerat, krypande och kittlande. Kan bli er bästa bioupplevelse i år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.