Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Ridley Scott: Alien: Covenant

Det räcker inte med att några av filmhistoriens mest kända bilder kommer igen. Mårten Blomqvist imponeras inte av nya ”Alien: Covenant” som ser väldigt mycket ut som en nyinspelning av ”Alien”, filmklassikern från 1979.

2

Science fiction

"Alien: Covenant"

Regi: Ridley Scott.

Manus: Jack Paglen, Michael Green, John Logan, Dante Harper.

I rollerna: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Danny McBride, Billy Crudup m fl. Längd: 2 timmar 2 min (från 15 år).

Vid fyllda sjuttionio hoppar Ridley Scott i rymdskeppet och tar ett ärevarv – nåja – i det filmuniversum där hans egen stjärna tändes för nästan fyrtio år sedan, när han bärgade den stilfulla rymdrysaren ”Alien” (1979). Detta är den sjätte filmen som på ett eller annat sätt knyter an till den första. Tidsmässigt tycker Scott och filmbolaget att vi ska pussla in den som en uppföljare till ”Prometheus” (2012) och därmed en prequel till ”Alien”.

Visst. Men som film ser det väldigt mycket ut som helt enkelt en nyinspelning av ”Alien”.

Quiz: Vad kan du om sci-fi-klassikern ”Alien”?

På flera sätt kan det inför ”Alien: Covenant” vara ett handikapp att vara alltför förtjust i den första filmen. För mig är den en favoritfilm, en klassiker; den som har mer distans till original-”Alien” skulle kanske sätta högre betyg på denna efterföljare. Är man bekant med ”Alien” blir det svårt att med Scott försöka låtsas att detta är en ny story. Åter är vi på ett rymdskepp som används till frakt. ”Aliens” Nostromo forslade malm, Covenant (som syftar på Förbundsarken) för bosättare till en ny planet. Det är en lång tur så besättning och passagerare är nedsövda.

Något inträffar, resan avbryts, besättningen väcks i förtid. Signaler uppfångas från en annan planet, och så får vi åter scenen där alla hänger runt mötesbordet i vagt oroande artificiell belysning och diskuterar om man ska avvika från kursen och gå ner på den okända planeten. Man styr mot planeten och fortsätter sedan att steg för steg kopiera vartenda misstag kapten Dallas mannar gjorde under den första turen. Facehuggers festar som om det var 1979 igen. Första filmen hade sju besättningsmedlemmar. Ett så litet gäng slösar man inte med. De blev personligheter. Varje möte med filmens alien blev en duell. Ombord på Covenant finns ett mindre kompani. De mer eller mindre serverar sig själva åt aliens, och få i rollistan blir mer än kanonmat.

Det räcker inte med att några av filmhistoriens mest kända bilder kommer igen. Dessutom praktiskt taget förannonseras vad som ska gå fel. ”Håll dörrarna låsta och förseglade!” kommenderar någon. Alla som sett mer än tre skräckfilmer hör ”Säg adjö till dörrarna!”. ”Alien: Covenant” är närmast självspoilande.

En av poängerna med ”Alien” var att den bröt mot genrens konventioner. Rymdskeppet var inte ett blänkande högteknologiskt underverk. Det var en arbetsplats, trångt, delvis tungarbetat, med besättning som gnällde om lönetillägg när kursen lades om.

Designen av hela filmen, inklusive förtexterna och den suggestiva affischen med det stora svävande ägget, betydde mycket.

Tidslinje: Alien-universumet från ”Prometheus” till ”Alien: Resurrection”

I ”Alien: Covenant” finns inte samma konstnärliga disciplin. Den är pladdrig, med dialog full av övertydliga repliker som den ovan. Michael Fassbender återkommer från ”Prometheus” som android i dubbelroll, och säger saker som "Ingen förstår den ensamma perfektionen i min dröm".

Jodå, Michael, vilken Bondskurk som helst från 1960-talet; de lät så hela tiden. Den första ”Alien” var rå, gjord av en regissör som ville gå utöver genrens konventioner. På ”Alien: Covenant” är Ridley Scott diskjockey på en kryssning med Golden Oldies-tema.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.